Atacatorii au ucis localnici din satul Solhan, situat în provincia Yagha, au incendiat case şi piaţa din localitate. Bilanţul provizoriu al atacului este cel mai dur din ultimii ani, fiind vorba de peste 100 de civili ucişi, după cum transmite Associated Press.

Acesta este cel mai sângeros atac înregistrat în Burkina Faso, de când această țară vest-africană a fost invadată de jihadiștii aflaţi în conexiune cu al-Qaida și de Statul Islamic, în urmă cu aproximativ cinci ani, spune Heni Nsaibia, cercetător principal la Proiectul de date privind Evenimentele și Localizarea Conflictelor Armate. „Este clar că grupurile militante au schimbat strategia, pentru a agrava situația din Burkina Faso, și și-au mutat eforturile distructive în zone aflate în afara acoperirii imediate a coaliției antiteroriste conduse de Franța, care combate aceste acţiuni în regiunea de frontieră tri-statală”, a mai spus el.

Guvernul burkinabez a decretat 72 de ore de doliu naţional, după ce a anunţat că peste 100 de civili au fost ucişi. Atacul este considerat de autorităţi unul terorist, însă încă nu a fost revendicat.

De la începutul anului, numărul atacurilor cu legătură cu Al Qaeda sau cu Statul Islamic în regiunea africană Sahel a crescut, în special în Burkina Faso, Mali şi Niger.