“Să nu mai fie împins să candideze dacă nu are inimă s-o facă!”

  Geoana

La scurt timp după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că lista stângii pentru Preşedinţie se reduce la două nume, al lui Sorin Oprescu şi al său, Mircea Geoană a lansat un atac extrem de dur la adresa şefului Executivului. “Nu-l mai împingeţi de la spate să candideze dacă nu are în inimă dorinţa şi ambiţia să conducă această naţiune ca preşedinte!”, a spus Geoană, la Realitatea TV.

“Haideţi să spunem lucrurilor mai direct pe nume: Sorin Oprescu. Îmi e greu să înţeleg cum e posibil să incluzi pe vreo listă pe cineva care a candidat în 2009 încercând să rupă din voturile noastre, ale mele, ale PSD-ului şi ale ţării, şi care a obţinut 3%, şi să nu incluzi pe orice formă de evaluare pe cineva care a câştigat 51%? E o fractură logică într-o astfel de evaluare. (…) Să fiu şi mai clar: orice candidatură din afara partidului care va trebui validată prin votul membrilor de partid, nu prin Congres, alegeri interne la PSD, se va lovi de candidatura mea la astfel de alegeri interne în PSD. Ca să fim extrem de bine înţeleşi: dacă va exista un candidat din afara partidului care va încerca sa fie impus partidului nostru, oamenii se pot baza pe candidatura mea în interiorul partidului, solicitând un vot membrilor noştri, 500.000 de pesedişti votând candidatul la preşedinţie”, a spus Mircea Geoană.

“Adevarata întrebare e dacă Ponta îşi doreşte sa candideze la Preşedinţie sau nu. Pe măsură ce asist la această şaradă – anunţăm candidatul după europarlamentare, acum anunţăm în septembrie… (…) Nu poţi obliga pe cineva să candideze dacă nu-şi doreşte. Dacă Ponta vrea să rămână premier, nu-l mai împingeţi de la spate să candideze dacă nu-şi doreşte cu adevărat, dacă nu are în inimă dorinţa şi ambiţia de a conduce această naţiune ca preşedinte! Este un om tânăr, are calităţi certe pentru politică, are în faţă o carieră lungă politică”, a mai spus Geoană.

Totodată, senatorul PSD a lansat un apel la social-democraţi pentru a-şi uni forţele în vederea asigurării continuităţii guvernării.

“Prea multe lucruri seamănă cu 2004. Nu mai vreau să trecem prin ce am trecut în 2004, când eram singur la guvernare, cam cu aceeaşi majoritate. Aveam tot 37%. Păream să fim campionii absoluţi şi învingătorii cerţi. Tot rocadă s-a făcut pe dreapta. Prea mulţi din partid, în clipa de faţă, dragii mei prieteni, v-am condus 5 ani, am fost părinte şi am încercat să ţin acest partid împreună când Băsescu era pe vârful puterii… Nu începeţi să vindeţi pielea ursului din pădure! Au început să apară în partid acum tot soiul de găşti şi găşculiţe care încep să vorbească despre succesiunea la Victor Ponta. Cum adică? Păi haideţi să guvernăm bine! Cel mai important lucru pe care PSD-ul îl are azi de făcut e să asigure calitatea, stabilitatea şi continuitatea guvernării. Aceasta e misiunea zero pe care o are acest mare şi frumos partid al României!(…) Nu cumva, ca din concurs de frumuseţe, din orgolii personale, să ne trezim că, peste câteva luni de zile, pierdem guvernarea!”, a punctat Geoană.

Şi totuşi, spune Geoană, dacă Victor Ponta doreşte să candideze la Preşedinţie, este dispus să facă echipă cu acesta. “Victor Ponta vrea să candideze? Am spus-o şi o repet: facem o echipă, ne gândim cu toţii, împărţim rolurile, tragem cu toţii şi câştigăm”, a mai spus Geoană.

Ce aşteptări are senatorul PSD de la viitorul preşedinte al României? “Acel nou preşedinte trebuie să fie capabil să apere România de orice fel de primejdie, să reprezinte cu demnitate valorile, tradiţia şi cultura românească şi să adune naţiunea în jurul unui nou proiect naţional”, spune Geoană.

Întrebat dacă, în cazul în care Ponta va impune alt candidat din partea PSD, va candida la Preşedinţie, Geoană a replicat: “Candidatura mea va fi pe masă! Dacă se va încerca venirea cu o soluţie improvizată din afara partidului, puteţi să vă bazaţi şi puteţi să fiţi siguri că voi candida pentru nominalizare prin votul membrilor PSD la Preşedinţia României, din partea acestui partid. Evident că voi candida împotriva lui Oprescu! Nu există altă formulă pentru conducerea României din partea stângii româneşti decât cineva cu pedigree, cu arme şi bagaje în acest partid!”