Senatorul PNL, Florin Cîțu, iese la atac după ce premierul Viorica Dăncilă și-a prezentat bilanțul după șase luni de guvernare. Liberalul consideră că prezentarea premierului este „plină de manipulări și minciuni”, exemplificând: investițiile străine directe, rata șomajului și veniturile de la buget. Mai mult, Cîțu susține că premierul încalcă legea pentru difuzarea de informații economice care nu sunt încă oficiale, faptă care în „țările civilizate” se pedepsește cu închisoarea.

„Demersul meu nu este impotriva persoanei Viorica Dancila, este impotriva functiei. De 6 luni de zile prim-ministrul Romaniei, de la inaltimea pozitiei sale ne livreaza o poveste mincinoasa.

Deja este prea mult. Sa ne facem ca nu vedem, inseamna sa fim partasi alaturi de ei la manipularea poporului roman.

Prezentarea este plina de manipulari si minciuni. Vi le-am tot semnalat. In plus omite si cifrele care arata dezastrul economic (inflatie, dobanzi, scaderea dinamicii economiei, deficitul comercial, deficitul bugetar structural, deficitul de cont curent etc)

Pe langa minciuni prezentarea face un lucru si mai grav. Un lucru care in tarile civilizate cu oameni responsabili este pedepsit penal. Viorica Dancila, din pozitia de prim-ministru, prezinta date care inca nu au fost publicate oficial. Avem doua variante aici. Datele sunt cele corecte si atunci Viorica Dancila incalca legea. Sau premierul minte si inventeaza cifre.

Sa va dau trei exemple:

– Investitiile straine directe. Nu exista date pentru primele 6 luni. Sunt publicate oficial in jur de 14 august de BNR. Orice oficial (in special ministru) publica date care nu sunt oficiale trebuie sa raspunda penal pentru incalcarea legii.

– Rata somajului. La fel. Datele oficiale cele mai recente sunt pentru luna mai. Pe langa faptul ca incalca legea prin publicarea unor date inainte de termen, premierul Dancila mai si minte. In 2018 rata somajului a crescut si a ajuns la 4.6%, nu a scazut.

Citeste si...
Primar PSD, despre Coduri: Să le dea Dragnea intr-o noapte, si gata!

– Veniturile la buget, la fel, sunt publice doar pentru primele 5 luni. Premierul Dancila prezinta veniturile pentru primele 6 luni. O incalcare flagranta a legii pentru ca daca nu minte si acestea sunt cifrele inseamna ca poate oricand sa le ofere si altora, inainte sa fie publice si astfel sa profite personal.

Pentru difuzarea de informatii economice care nu sunt inca oficiale, credeti ca ar trebui sa-i facem plangere penala premierului Viorica Dancila? Sau credeti ca institutiile statului se vor autosesiza pentru incalcarea legii? In tarile civilizate, unde nu sunt invitati niciodata PSD-istii (lui Dragnea ii iau si viza oricum), prezentarea datelor economice inainte ca acestea sa fie oficiale se pedepseste, chiar cu inchisoarea. Oare cati dintre prietenii PSD-istilor au acces la aceste date si le folosesc in interes personal inainte ca aceste date sa fie publice?

Viorica Dancila ar fi trebuit sa consulte doua documente. In primul rand, legea raspunderii ministeriale, 115/1999, in special art 8. In al doilea rand “European Statistics Code of Practice”, in special capitolul despre confidentialitatea datelor. De acolo poate afla si ce pedeapsa risca domnia sa dar si cei care i-au dat datele inainte ca acestea sa fie publice.

Premierul Dancila trebuie sa explice cum a facut rost de aceste informatii si de la cine. Dar mai ales trebuie sa le explice celor de la Eurostat (poate si DIICOT?).

Pentru mine nu exista un moment T-zero si eu personal nu doresc sa fac pace cu PSD!”, scrie Cîțu, pe Facebook.