Actualitate, Stiri

Astăzi este sărbătoarea Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov

Detalii pe care nu le ştiaţi despre sfânt

sf_dimitrie_42661cc65b_38897400

Pe 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, cel care s-a nascut în satul Basarabi, la sud de Dunăre şi a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan.

Sfântul Cuvios Dimitrie este Sfântul care iubind viaţa ascetică s-a retras într-o peşteră. Nu se ştie cât timp a stat în acestă peşteră şi nici când a trecut la cele veşnice.

Tradiţia spune însă că, înainte de a muri, s-a aşezat singur între doua lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaştele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelaţie: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: „Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”. Părinţii vor merge la locul indicat în vis, lângă râul Lom, şi vor gasi trupul neputrezit al Sfântului între două pietre.

Moaştele Cuviosului Dimitrie au fost duse şi aşezate în biserica din Basarabi. În tradiţia bisericească, un domnitor al Ţării Româneşti, al cărui nume nu este menţionat, a plătit o suma mare de bani pentru aducerea moaştelor Cuviosului Dimitrie în Bucureşti. Delegaţia nu a reuşit să intre în acest oraş, deoarece caii nu au vrut să mai meargă!

În această situaţie, membrii delegaţiei au hotărât să tragă la sorţi, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaştele Sfântului Dimitrie. La sorţi a căzut drumul spre Basarabi, şi astfel moaştele au fost reaşezate în biserica din Basarabi.

Au stat în această biserică până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaştele cu intenţia de a le trimite în Rusia. Însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor, şi a mitropolitului Grigorie II al Ţării Româneşti, le-a dăruit poporului român. Moaştele au fot aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.

Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureştiului de mai multe ori. Astfel, in 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranţa opririi epidemiei de holeră şi în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie. Generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie a fost hotărâtă în şedinţele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dintre anii 1950-1955.

 

 

blank