Featured, Social

Asociaţiea Oraşelor din România rectificarea bugetară. Au fost orașe cu 3 lei/locuitor

Reprezentanţii Asociaţiea a Oraşelor din România (AOR) se arată indignaţi după ce, la rectificarea bugetară, 27 de oraşe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, iar altele au buget minim de funcţionare. Aceştia spun că multe administraţii locale vor ajunge nefuncţionale şi cer întâlnire cu premierul.

Într-un comunicat remis, vineri, de Reprezentanţii Asociaţiea a Oraşelor din România AOR îşi exprimă indignarea faţă de rectificarea de buget, spunând că „pune oraşele mici şi mijlocii din România într-o situaţie fără precedent”.

„Prin recenta rectificare, 27 de oraşe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 oraşe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 oraşe între 21 şi 30 lei/locuitor, iar bătaia de joc a ministrului de Finanţe Orlando Eugen Teodorovici este dusă la extrem, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe rămânând cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. O sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, AOR a susţinut alocarea de sume suplimentare care să aducă 45 de oraşe „discriminate” la un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an şi alocarea pentru oraşele şi municipii de sume peste aceste valori, care să le asigure un buget rezonabil pentru funcţionarea lor, inclusiv pentru susţinerea organizării şi funcţionării instituţiilor şi serviciilor publice, respectiv licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, instituţii de asistenţă socială, poliţie locală, parchet şi judecătorie, agenţie de ocupare a forţei de muncă, administraţie financiară şi trezorerie, care, în afara locuitorilor oraşului, deservesc şi comunele învecinate.

Pentru acestea, AOR a propus suma de 1.400 lei/locuitor/an.

Reprezentanţii AOR spun că prin noua rectificare de buget, ministrul de Finanţe „a falimentat oraşele şi a suprimat orice perspectivă de dezvoltare de minimă necesitate”.

„Administraţiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcţionare, cu şcoli fără încălzire asigurată, în care copiii noştri vor îngheţa de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămane neasfaltate, gunoaiele vor acoperi oraşele. Situaţia multor oraşe s-a degradat an de an pentru că Legea bugetului de stat a luat şansa comunităţilor locale la elementele vitale de care se ocupa administraţia locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii AOR cer o întâlnire urgentă cu prim-ministru, după votul de săptămâna viitoare, în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediată.

blank