Asociația ACCEPT
Actualitate, Featured

Asociația ACCEPT condamnă instigarea la ură, împotriva comunități

Asociația ACCEPT condamnă mesajul instigator la ură făcut public de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt BOR, în urma incidentului semnalat astăzi, 19 martie 2021, în care o Biserica din parcul IOR a fost vandalizată cu inscripții pro LGBT, BLM și ANTIFA.

Asociația ACCEPT: ”Atrage atenția că discursul purtătorului de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, este unul care blamează o întreagă comunitate, fără dovezi sau concluzii venite din partea autorităților în acest sens.

Domnul Bănescu nu este polițist, procuror și judecător. Nu are nicio dovadă despre identitatea celor care au făcut grafittiul și acest tip de discurs nu este unul nou, ci reia mesajele pline de ură la adresa comunității LGBTI pe care BOR le-a susținut de-a lungul timpului, mesaje adresate unui grup deja la risc de violență, marginalizare și excludere socială în țara noastră”, se arată în comunicatul Asociației ACCEPT.

Mesajul purtătorului de cuvânt al BOR este considerat unul care face asocierea între orientarea sexuală și identitatea de gen și manifestări antisociale și violente, pe care nu le indică concret, ci le menționează ca pe un „lung șir” în comunicatul public emis în contextul vandalizării bisericii IOR.

”Domnul Vasile Bănescu, ca purtător de cuvânt al BOR, a întreținut din 2015 și până astăzi un climat de tensiune socială, vizând de cele mai multe ori persoane din comunitatea LGBTI, și asociază pe nedrept diverse incidente cu comunitatea noastră. Întreținerea unui climat tensionat în societate nu poate conduce la acceptare socială, ci ține oamenii într-un conflict permanent. O reacție normală a BOR ar fi fost să critice fapta, însă să aștepte rezultatul unei investigații înainte să identifice vinovații.
Acest tip de discurs, care atacă întregi comunități din societatea românească, este unul deosebit de periculos în contextul raportului de putere și de încredere de care se bucură BOR și angajații săi. Aceste mesaje publice nu îndeamnă în realitate la o mai bună conviețuire și pace socială, ci mai degrabă incită la inflamarea spiritelor în spațiul public și pune persoanele LGBTI la risc de violență și discriminare”, se mai arată în comunicatul Asociației.


blank