Zeci de pacienţi vindecaţi de coronavirus COVID-19 în clinica de boli infecţioase din Timişoara vor fi rechemaţi la spital pentru analize suplimentare.

Doctorii se tem ca virusul să nu le fi afectat plămânii şi să aibă probleme acum, după ce infecţia le-a dispărut din organism. Analizele au fost cerute şi după ce o asistentă medicală din Botoşani a murit la trei zile după ce testele au indicat că nu mai are boala.

Doctorii care au tratat-o sunt de părere că virusul este posibil să îi afectat plămânii, slăbiţi de o afecţiune mai veche.

Ioan Asfatei, purtător de cuvânt la Spitalul Botoșani: “A fost confirmată pozitiv la testul COVID-19. Ulterior a fost tranferata pe terapie intensivă în stare gravă. A fost intubata aproximativ 20 de zile după care starea ei generală s-a ameliorat uşor iar testele au devenit negative.”

Monica Adascaliței, director DSP Botoșani: “Suferea de bronho-pneumonie, tulburări de coagulare, încă dinainte de COVID. Automat, odată cu agravarea ei, a produs complicaţii şi la bolile de bază.”

Specialiştii în medicină spun că noul virus poate lăsa urme adânci în plămânii pacienţilor – chiar şi după vindecare. Din acest motiv, la Spitalul de boli infecţioase din Timişoara, zeci de pacienţi vindecaţi de COVID-19 vor fi chemaţi pentru analize suplimentare.

Virgil Musta, medic boli infecțioase: “Pacienţii care prezentau insuficiență respiratorie, prezentau modificări imagistice fie radiografice, fie prin CT îi rechemam pentru a vedea evoluţia acestei patologii, iar dacă imaginile nu s-au remis şi se menţine boala pulmonară ei vor fi introduşi într-un program fie de recuperare pulmonară, fie pe prevenţiei a fibrozei pulmonare la aceşti pacienţi. Eu cred că în jur de 30-40 la sută au avut aceste modificări.”

Pacienţii la care vor fi descoperite probleme vor fi internaţi cel puţin o zi şi incluşi într-un program de recuperare pulmonară şi cardiologica. Rezultatele analizelor lor fi transmise reprezentanţilor Organizaţiei Mondială a Sănătăţii.

Până acum, în spitalul din Timişoara au fost declaraţi vindecaţi 420 de pacienţi infectaţi cu coronavirus COVID-19. Acum, mai sunt internaţi 75.

covid-19, asistenta botosani, analize,