SUA
International

Armata SUA cheltuiește 353 de milioane de dolari pentru o armă care detectează vehiculele inamice

Armata SUA dezvoltă o mină antitanc care detectează sunetele vehiculelor inamice și apoi le distruge cu un melc care străpunge armura. Au dispărut minele îngropate din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care semănau cu frisbee-urile.

Asul din mâneca armatei SUA

Armata SUA a semnat recent un contract de 353 de milioane de dolari pentru producerea XM204, care este proiectat pentru a reprezenta un pericol mai mic pentru civilii care l-ar putea întâlni. În iunie 2022, administrația Biden a angajat SUA să se alăture multor alte națiuni pentru a refuza să cumpere sau să desfășoare mine oriunde, cu excepția Peninsulei Coreene. În schimb, XM204 este descris ca o „muniție de atac cu suprafață largă” sau un „obstacol care modelează terenul”.

Arma folosește senzori acustici pentru a detecta și identifica tancurile care vin. „Poate „auzi” vehiculele și le poate simți venind”, a spus un cercetător al Armatei într-un comunicat de presă. „Când o face, folosește un mecanism care începe să urmărească vehiculul. Când vehiculul urmărit se află la o anumită distanță, XM204 va trage în aer o submuniție pentru a trage focosul către ținta din zona sa de autoritate.

„Un director al Textron a spus că fiecare XM204 cântărește aproximativ 80 de lire sterline. Senzorul acustic detectează vehiculele care se apropie, iar un radar indică locația exactă a vehiculului. Armata vede arma ca pe o modalitate de a canaliza mișcarea forțelor inamice. Când trupele americane se află pe teren deschis, fără păduri sau râuri care să blocheze armura inamicului, ele pot desfășura un câmp minat pentru a restrânge spațiul de manevră al inamicului. Cu toate acestea, arma pare potrivită și pentru amplasamente mai agresive. Forțele de operațiuni speciale ale SUA ar putea desfășura XM204 în spatele liniilor inamice pentru a bloca autostrăzi și poduri. Deosebit de interesant este dacă arma va fi în cele din urmă dată Ucrainei.

Detaliile XM204

Armata nu a lansat detalii tehnice pentru XM204. Cu toate acestea, în aprilie 2021, armata a postat un anunț pentru companiile care ar putea dezvolta un „prototip de Top Attack TSO (Terrain Shaping Obstacle)”. Anunțul menționează o stație de control care ar putea opera de la distanță până la 12 câmpuri de mine aflate la o distanță de până la 3,1 mile. Raza maximă de acțiune a muniției nu este listată, cu excepția unei distanțe minime de aproximativ 164 de picioare.

Armata dorea o muniție care să poată fi controlată de la distanță de până la 186 de mile distanță. XM204 nu este prima mină de top-atack. În anii 1990, Armata a dezvoltat M93 Hornet, construit tot de Textron. M93 sună asemănător cu XM204, cu excepția faptului că pare să fi tras cu o singură muniție care a folosit direcționarea în infraroșu pentru a ținti un tanc și apoi a tras un penetrator exploziv – un melc de metal auto-forjat, potrivit Business Insider.

blank
blank