Stiri, Ultima Ora

Ariel Sharon a murit, la vârsta de 85 de ani, după 8 ani de comă!

„Sharon – un mare şi curajos luptător”, a spus Netanyahu. Palestinienii reacţionează violent: „Un criminal”

Sharon

Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, relatează presa israeliană. Starea de sănătate a lui Ariel Sharon continuase să se deterioreze în ultimele zile, fiind critică. Ariel Sharon, aflat în comă după un atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, era în stare foarte gravă din 1 ianuarie 2014.

Sharon a decedat în Clinica Shaim Sheba din Tel Hashomer, în apropiere de Tel Aviv.

„Arik” (diminutivul lui Ariel) Sharon vă rămâne în istorie ca artizanul invaziei din Liban, în anul 1982, în calitatea de ministru al Apărării, dar şi ca premierul care a decis retragerea trupelor şi desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza în 2005. O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila (Beirut), în septembrie 1982, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul.

Pe de altă parte, la aflarea morţii fostului premier israelian, liderii palestinieni consideră că Ariel Sharon a fost „un criminal” care s-a sustras justiţiei internaţionale, relatează AFP.

„Ariel Sharon era un criminal, fiind responsabil de asasinarea fostului preşedinte al Autorităţii Palestiniene Yasser Arafat, iar noi speram să fi fost deferit Curţii penale internaţionale ca fiind criminal de război”, a reacţionat un lider al mişcării Fatah, Jibril Raboub.

Mişcarea fundamentalistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a catalogat drept „moment istoric” moartea unui „criminal care avea pe mâini sânge palestinian”.

Ariel Sharon a fost în primul rând un mare şi curajos luptător, a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, citat de site-ul ziarului Haaretz.

„Sharon a fost în primul rând un mare şi curajos luptător”, a spus Netanyahu, exprimând profundul regret pentru moartea fostului premier.

„Sharon va trăi etern în inima naţiunii israeliene. Statul Israel se înclină în faţa dispariţiei fostului premier Ariel Sharon”, a subliniat Netanyahu.

Președintele Traian Băsescu a transmis sâmbătă, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului premier Ariel Sharon, un „om de stat ale cărui viziune şi eforturi au contribuit la consolidarea identităţii Statului Israel”.

„Încetarea din viaţă a lui Ariel Sharon, om de stat ale cărui viziune şi eforturi au contribuit la consolidarea identităţii Statului Israel, reprezintă o pierdere însemnată pentru poporul său şi pentru întreaga lume. Prin acţiunile sale politice şi prin valorile pe care le-a susţinut în întreaga sa activitate, Ariel Sharon rămâne una dintre figurile marcante din istoria modernă a Statului Israel”, se spune în mesajul preşedintelui Băsescu, potrivit unui comunicat de presă al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului transmite condoleanţe familiei şi celor care l-au preţuit pe Ariel Sharon.

„În acest moment de adâncă tristeţe pentru noi toţi, doresc să adresez sincere condoleanţe familiei îndurerate şi tuturor celor care l-au preţuit”, spune preşedintele Băsescu.

 

 

blank