Actualitate, Featured

Arafat susține că exista o tendintă de destabilizare a asistentei medicale de urgentă

Şeful DSU Raed Arafat reclamă tentative de destabilizare a serviciilor de urgenţă, care au apărut încă din 2010, iar în ultimele 4 – 5 săptămâni spune că au avut ca scop rămânerea la sol a elicopterelor SMURD prin încercarea de modificare a Codului Aerian.

Raed Arafat a postat pe Facebook un video în care vorbeşte despre „un atac asupra salvatorilor”, spunând că nu este vorba doar de el sau de conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ci şi de cei care au realizat intervenţia şi au făcut tot posibilul să salveze cât mai multe vieţi, referindu-se intervenţia de la Colectiv.

„Aici au fost puşi într-o lumină negativă pe care o să o clarific pe parcursul declaraţiilor pe care o să le fac şi pe parcursul dezbaterilor care vor urma poate după campania prezidenţială. Ca să intrăm direct în subiectul de astăzi, pe care vreau să îl prezint, este un subiect care arată că sunt mai multe interese în domeniul urgenţei. Există mai multe interese care pot fi în spatele atacurilor care au loc în mod concertat asupra noastră şi nu numai în ultima perioadă, ci pe parcursul ultimilor ani. Dacă vedem unul din aceste lucruri, iar la finalul acestei filmări o să vedeţi despre ce e vorba, cum s-a încercat dărâmarea aviaţiei de urgenţă din România, cum s-a încercat dărâmarea aviaţiei MAI, respectiv a SMURD-ului şi colaborării civil-militare numai în ultimele 4 săptămâni. Nu mai devreme decât asta, numai ultimele 4 – 5 săptămâni a fost această tentativă, atunci o să înţelegeţi de ce spun că există multe interese care pot fi convergente pentru a încuraja atacarea şi persoanelor, discreditarea lor şi a instituţiilor, încercând să spună că ele nu sunt eficiente, nu au evoluat, nu s-a schimbat nimic în ele, ceea ce e contrar realităţii”, spune Arafat.

Şeful DSU vorbeşte despre modul în care a fost realizată Legea Sănătăţii în 2006, cum a fost ea atacată la CCR, pe motiv că nu lăsa loc de competiţii de tip comercial în serviciile de urgenţă

„S-a încercat obţinerea unor decizii iniţial de discriminare pentru a forţa Ministerul Sănătăţii să introducă sectorul comercial în competiţie cu sectorul public pe fonduri publice, când au pierdut acolo(la Curtea de Apel Argeş – n.r.) au ajuns la CCR unde s-a încercat lovirea ca şi neconstituţională a articolelor care prevedeau acest lucru”, afirmă Arafat.

Şeful DSU vorbeşte, în continuare, de o altă tentativă, din 2010, când un deputat din zona Banatului a venit cu o propunere legislativă iniţiată de nişte servicii de medicină private pentru a modifica legea Sănătăţii.

„Nu s-a reuşit, au fost mai multe discuţii, deputaţii care au semnat şi-au retras semnăturile când au înţeles care e impactul (…). După care a venit tentativa din 2011, unde s-a încercat printr-un nou proiect legislativ, desfiinţarea părţii de urgenţă care prevede modul de organizare a sistemului, minimalizarea ei şi liberalizarea sistemului de urgenţă prin afirmarea în lege că orice serviciu omologat poate să acorde asistenţă, ceea ce înseamnă că s-a deschis competiţia pe asistenţa publică şi asta automat ar însemna că orice serviciu poate să vină să intre pe fondurile publice, că serviciile de stat trebuie să intre în competiţie cu ei şi asta ar însemna automat că fondurile publice încep să scadă la serviciile publice, ceea ce înseamnă că ele trebuie să dispară pentru că fondurile nu scad, ci rămân la fel, doar furnizorii cresc şi astfel ne trezim că am pierdut un sistem vital şi strategic în ţară”, adaugă Raed Arafat.

Niciuna dintre tentative, spune şeful DSU, nu a fost ca cea din ultima lună, când s-a încercat modificarea Codului Aerian, astfel încât aeronavele înmatriculate militar să nu mai poată executa alte misiuni în afara celor militare. Acest lucru, spune Raed Arafat, ar fi însemnat ca aeronavele SMURD să rămână la sol.

„La Comisia de Transporturi a Parlamentului României, acolo era depus Codul Aerian de către Ministerul Apărării şi Ministerul Transporturilor, împreună. Era Codul Aerian care urma să înlocuiască vechiul cod şi care era un cod comun. Atunci am fost atenţionat de către colegii militari că există amendamente, că se încearcă introducerea lor în Codul Aerian şi era pe ultima sută de metri, pentru că trecuse de Senat tacit şi ajunsese la Camera Deputaţilor şi comisia respectivă era una din cele două comisii care face raportul comun. (…) Când am intrat cu colegii pe aceste amendamente, despre care s-a recunoscut că au fost preluate de industrie, au fost introduse şi urmau să fie votate după dezbatere. Noi am reuşit să intrăm în dezbatere şi norocul nostru că în această dezbatere, care a însemnat mai multe întâlniri, una dintre ele a durat mai mult de 6 ore, am reuşit să demontăm ce doreşte industria demonstrând că acest lucru ar distruge complet aviaţia publică de astăzi”, spune şeful DSU.

Potrivit acestuia, aeronavele militare ar fi urmat să execute numai misiuni militare.

„Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului care sunt înmatriculate militar, dar şi aeronavele MAI care sunt înmatriculate militar nu mai pot executa nicio misiune militară de urgenţă, pe situaţii de urgenţă, de stingere incendii, de orice, decât misiuni militare. Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului imediat dacă se promulga această lege stăteau la sol până se schimba statutul lor pentru că ele nu mai puteau executa astfel de misiuni, iar colaborarea cu Armata, pe care o avem, pentru că Armata ne sprijină, Forţele Aeriene ne sprijină continuu, după cum ştiţi, în misiunile medicale, ar dispărea (…). Acesta era doar primul articol modificat. După care, avem articolul original care prevedea că aeronavele de stat, toate aeronavele care sunt implicate în diferite domenii, care rezolvă statul, inclusiv situaţiile de urgenţă. La propunerea industriei, cum i se spune, sau a firmelor deţinătoare de elicoptere, au scos din aeronavele de stat tot ceea ce considerau ei că ar fi un domeniu pentru activitatea lor comercială, mai ales medicina de urgenţă. O aeronavă destinată pentru situaţii de urgenţă nu mai este aeronavă de stat, conform propunerii. După care au redefinit zborul umanitar şi au eliminat din al anumite tipuri de misiuni extrem de importante pentru noi, intervenţie de urgenţă sau evacuare pe motiv de securitate. Vă amintesc că România a mai evacuat cetăţeni români din zone de conflict, nu o singură dată. Asta ar însemna că nu mai trebuie să o facem cu aeronavele de stat sau aeronavele militare şi ar trebui să închiriem astfel de aeronave pentru astfel de misiuni”, explică Raed Arafat.

Arafat afirmă că cel mai interesant lucru ce ar fi urmat să fie modificat era introducerea unei noi definiţii a zborurilor medicale de urgenţă.

„Era preluată o definiţie care include că zborurile medicale de urgenţă sunt zboruri HEMS. Acesta este un regulament european destinat zborurilor comerciale. Deci asta ar însemna că în viitor cine vrea să facă astfel de zboruri trebuie să le execute ca prestări servicii şi comerciale. Asta ar înlocui aviaţia SMURD. Iar dacă aviaţia SMURD ar vrea să continue cu zborurile Ministerului de Interne, ar trebui să se înmatriculeze civil şi să intre pe prestări servicii, care schimbă total conceptul”, afirmă şeful DSU.

Şeful DSU afirmă că a venit cu aceste explicaţii pentru că nu vrea să se mai spună că nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani sau în ultima perioadă, deoarece lucrurile sunt în continuă schimbare.