Arabia Saudită
International

Arabia Saudită avertizează asupra unei „catastrofe” în cazul unei ofensive israeliene la Rafah

Arabia Saudită a avertizat sâmbătă că o operaţiune militară israeliană în oraşul Rafah, ultimul refugiu pentru sute de mii de civili palestinieni, va provoca o „catastrofă umanitară”, solicitând intervenţia Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit unui comunicat, Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat cu privire la „repercusiunile extrem de periculoase” ale unei astfel de ofensive şi a subliniat, de asemenea, „respingerea sa categorică şi condamnarea fermă” a „deplasării forţate” a „sute de mii de civili constrânşi să fugă din cauza agresiunii brutale israeliene” din Fâşia Gaza, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ministerul a denunţat „aceasta încălcare continuă a dreptului internaţional” şi a subliniat necesitatea „convocării de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a preveni ca Israelul să provoace o catastrofă umanitară iminentă pentru care responsabilitatea revine tuturor celor care susţin agresiunea”, se arată în comunicat.

Israelul cere evacuarea civililor din Rafah

Lider al monarhiilor arabe din Golf şi având un rol important în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită nu recunoaşte Israelul, dar a iniţiat discuţii înainte de război cu Statele Unite, principalul ei aliat, cu privire la o posibilă normalizare a relaţiilor cu Israelul.

De la începutul conflictului la 7 octombrie, Arabia Saudită a condiţionat reluarea discuţiilor de o încetare a focului în Gaza şi un acord pe o cale „irevocabilă” spre crearea unui stat palestinian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri armatei să elaboreze un „plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a combatanţilor Hamas din acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, care este şi ultimul refugiu al populaţiei palestiniene refugiate din restul teritoriului după represaliile lansate de Israel în urma atacului sângeros al mişcării islamiste din 7 octombrie anul trecut, notează Reuters şi AFP.

blank