Vladimir Putin
International

Apropiații lui Vladimir Putin dispar, pe rând, fară nici o urmă

Dincolo de calmul aparent afișat în media, la Moscova tensiunile sunt maxime. Vladimir Putin este supărat pe mai mulți șefi ai armatei și securității, după ce războiul din Ucraina nu s-a îndreptat în direcțiile așteptate de liderul de la Kremlin.

Planurile militare ale lui Vladimir Putin ar fi fost dezvăluite în Occident și au ajuns la ucraineni, care par să nu fie atât de slab pregătiți și dezarmați pe cum susțineau serviciile de informații.

Așa că marșul triumfal spre Kiev s-a transformat în scurt timp într-un dezastru tehnic, tactic, dar și militar. Moralul soldaților ruși a ajuns la pământ, chiar dacă Putin și propaganda Moscovei susțin că „operațiunea specială” din Ucraina decurge conform planului. Bombardamentele continuă și omoară haotic civili, ca o dovadă clară a unei invazii fără un punct bine stabilit. Chiar și așa, Vladimir Putin pare să rămână singur, pentru că tot mai multe persoane din cercul apropiat al liderului, principalii ofițeri de securitate din Rusia, au început să dispară în ultima perioadă, rând pe rând.

Printre aceștia se numără și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, dar și Valery Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate din Rusia. Ministrul Apărării este vizat de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și de Canada ca fiind responsabil pentru acțiunile militare care se desfășoară acum pe teritoriul Ucrainei.

Serghei Șoigu, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin

Serghei Șoigu este unul dintre cei mai apropiați și loiali aliați ai lui Vladimir Putin. Șoigu a sporit substanțial numărul ofițerilor de presă din cadrul ministerului Apărării de la Moscova după ce și-a preluat mandatul și a fost foarte atent la imaginea publică. Are 66 de ani și a fost pregătit ca inginer civil. Acesta este un politician fără experiență de luptă, însă a rămas unul dintre cei mai ambițioși membri ai cercului interior al lui Putin. Liderul de la Kremlin l-a numit ministru al Apărării în anul 2012, timp în care Șoigu era Ministru al Situațiilor de Urgență ale Rusiei, funcție pe care a ocupat-o mai bine de 20 de ani. Ca ministru al Apărării, Șoigu a supravegheat anexarea Crimeei de către Rusia în anul 2014, dar și intervenția armatei în Războiul civil din Siria. Totoată, Șoigu s-a ocupat de GRU, serviciul militar de informații al Rusiei.

Valeri Gherasimov este un general rus și șeful Statului Major al Forțelor Armate din Federația Rusă. Totodată, în 2012, Vladimir Putin l-a numit pe Gherasimov primul deputat al Ministerului Apărării, în locul lui Nikolay Makarov. Generalul rus este responsabil pentru planificarea și execuția invaziei în Ucraina din data de 24 februarie.

La scurt timp după invazia în Ucraina, Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov au devenit fețele cunoscute ale acestui război.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a dispărut brusc din spațiul public, deși el a fost responsabil de invazia Ucrainei. Evenimentele la care participa ministrul se aflau de cele mai multe ori în spațiul public și aveau loc la câteva zile. Însă, Șoigu a apărut ultima dată la televiziunea de stat pe 11 martie, atunci când a avut o discuție telefonică cu omologul turc Hulusi Akar. În aceeași zi, Ministrul Apărării a postat un material în care Șoigu vizitează Spitalul Clinic Militar Central al armatei ruse și înmânează decorații militarilor răniți în luptele care au loc în Ucraina.

La data de 18 martie, televiziunea de stat rusă Pervîi Kanal a difuzat un reportaj în care Serghei Şoigu înmânează decoraţii, iar în material se specifică faptul că evenimentul a avut loc în ziua respectivă. Realitatea este însă diferită. În material au fost folosite fragmentele difuzate anterior de Ministerul Apărării din timpul vizitei lui Șoigu la Spitalul Militar.

Tot pe 18 martie, numele Ministrului rus al Apărării este menționat și într-un comunicat care a fost postat pe site-ul oficial al Kremlinului, în care se afirma că președintele Vladimir Putin a discutat cu membrii permanenți ai Consiliului Securității Rusiei despre operațiunea specială care are loc în Ucraina. Însă, în afară de menționarea numelui în raportul de la Kremlin, nu există videoclipuri sau fotografii de la întâlnire.Absența sa a ridicat multe semne de întrebare legate de conducerea militară și de modul în care Vladimir Putin reacționează la războiul din Ucraina, care nu a decurs deloc conform planului.

Nici șeful Statului Major al armatei ruse, Valery Gherasimov nu a mai fost văzut în ultimele zile în vizorul publicului. Pe 4 martie, Valery Gherasimov ar fi avut o discuție despre situația din Ucraiana cu șeful Major al Forțelor Armate Franceze. La doar câteva zile, pe 11 martie, acesta ar fi purtat discuții cu omologul său din Turcia. De atunci, nu au ai existat informații despre evenimentele la care a participat comandantul Statului Major rus.

Pe 24 martie, Pentagonul a anunțat că Gerasimov și ministrul Apărării Serghei Șoigu refuză să vorbească cu ei la telefon.

Recent, detalii despre dispariția lui Serghei Șoigu au început să apară. Se pare că Ministrul rus al Apărării ar avea probleme de sănătate, mai exact o afecțiune cardiacă. Consilierul ministrului ucrainean de Interne a anunțat pe 25 martie că Serghei Șoigu a făcut infarct și se află în spital pentru recuperare, după ce a fost acuzat dur de Liderul de la Kremlin pentru eșecul din Ucraina.

Șoigu a reapărut într-o înregistrare video
Totodată, Generalul Serghei Șoigu a apărut misterios, pentru scurt timp, într-un videoclip publicat de Kremlin pe 24 martie, la o reuniune pe care Vladimir Putin o avea cu miniștrii, la mai bine de două săptămâni de când nu a mai fost văzut în spațiul public. Deși imaginile nu sunt datate, imaginea ministrului era pe ecranul din fața liderului de la Kremlin, însă Șoigu nu mai purta haine militare, cum se întâmpla de fiecare dată, ci era îmbrăcat la costum și cravată. Acesta discuta despre aprovizionarea cu armament, care are loc așa cum a fost stabilită, în ciuda dificultăților cu care Rusia se confruntă în prezent, din cauza sancțiunilor internaționale.

Și pe 29 martie, Șoigu a reapărut în spațiul public într-un discurs televizat. Ministrul susține că operațiunile speciale din Ucraina au fost îndeplinite, iar capacitatea țării invadate a fost grav afectată. Șoigu avertizează că Rusia va răspunde în mod corespunzător dacă NATO va furniza Ucrainei avioane și sisteme de apărare aeriană. Explicația Moscovei pentru inactivitatea Ministrului Apărării n-a întârziat să apară. Oficialii susțin că Șoigu a fost ocupat cu operațiunea militară.

blank