IT&C, Stiri

Apple vrea compania lui Dr. Dre

209690maxim

Celebrul rapper şi partenerul său au răscumpărat în urmă cu doi ani acţiunile pe care HTC le deţinea la Beats Audio. În 2014 pot încasa o sumă de 21 de ori mai mare decât cea investită în 2012

În vara lui 2012, rapperul Andre Romelle Young, cunoscut sub numele de Dr. Dre şi partenerul său Jimmy Iovine, au răscumpărat 50% din acţiunile pe care taiwanezii de la HTC le deţineau în compania pe care cei doi au înfiinţat-o în 2008. Răscumpărarea care i-a costat pe cei doi 150 de milioane de dolari din propriile buzunare, a venit ca o surpriză deşi participaţia de 50% fusese vândută către HTC doar cu un an în urmă, în 2011.

În urmă cu 2 ani, rapperul şi partenerul său motivau tranzacţia ca pe o strategie internă a companiei, cu scopul de a se putea extinde şi pe alte categorii de produse. În prezent compania este dorită de gigantul american Apple care doreşte să cumpere Beats Electronics pentru o sumă de 21 de ori mai mare decât cea investită în 2012 în răscumpărarea pachetului de acţiuni de la HTC, respectiv 3,2 miliarde de dolari.

Se pare că Apple este în discuţii avansate pentru preluarea producătorului de căşti audio Beats Electronics, care deţine de asemenea o platformă online de muzică, au declarat surse apropiate situaţiei pentru agenţia Bloomberg, citată de Mediafax.

Preluarea Beats ar putea fi cea mai mare achiziţie efectuată vreodată de Apple. Astfel producătorul iPhone, dar şi proprietarul celei mai mari platforme de streaming din lume ca venituri, iTunes, şi-ar extinde astfel prezenţa pe această piaţă, preluând şi serviciul lansat în acest an de Beats. Pentru 10 dolari pe lună, clienţii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele şi albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tabletă sau de pe computerul personal.
Distribuţia de muzică a devenit, în ultimii 10 ani, una dintre afacerile de bază ale Apple, datorită player-ului iPod şi platformei iTunes.

Cu toate acestea, vânzările de muzică în format digital ale Apple au scăzut anul trecut pentru prima dată de la lansarea iTunes, pe fondul migrării unor clienţi către servicii precum Spotify, Pandora sau YouTube, platforma video a Google, potrivit datelor Nielsen SoundScan. „Era download-ului digital a luat, practic, sfârşit”, comentează pentru Bloomberg Aram Sinnreich, profesor de media la Universitatea Rutgers, care studiază relaţia dintre muzică şi evoluţia tehnologiei.

Apple are resurse financiare mai mult decât suficiente pentru această tranzacţie

Apple deţinea la sfârşitul lunii martie rezerve de 150,6 miliarde de dolari, astfel că suma de 3,2 miliarde de dolari necesară pentru preluarea Beats nu ar pune probleme producătorului iPhone.
Totodată, achiziţia Beats ar transmite un semnal clar că lansarea unui serviciu de streaming de muzică pe bază de abonament a devenit o prioritate pentru Apple. „Investesc în viitor, iar viitorul este streamingul şi muzica pe bază de abonament. Veniturile din streaming şi abonamente sunt în creştere. Descărcările de fişiere sunt în declin. Toate companiile trebuie să intre pe streaming”, a afirmat Jon Irwin, fostul preşedinte al Rhapsody International.
Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care oferă clienţilor streaming de muzică gratuit, finanţat prin publicitate, în concurenţă cu Pandora.

iTunes este cel mai mare distribuitor de muzică la nivel mondial, însă modelul de afaceri al platformei este limitat la descărcarea melodiilor sau albumelor.
Apple ar prelua de asemenea divizia de căşti audio a Beats, produsul prin care compania şi-a câştigat renumele. Jimmy Iovine şi Dr. Dre au lansat Beats în 2008, adresându-se posesorilor de smartphone-uri şi iPod-uri care ascultă muzică „în mers”. Compania s-a orientat către o strategie agresivă de marketing, ţintind publicul larg prin design şi accesorii şi evitând să promoveze produsele strict pentru pasionaţi. Dr. Dre şi Iovine au încheiat parteneriate cu mai mulţi muzicieni şi sportivi pentru a promova căştile Beats, cu preţuri între 170 de dolari şi 450 de dolari.

Această preluare va însemna o deviere de la strategia de achiziţii a celor de la Apple

Preluarea Beats reprezintă o deviere de la strategia Apple, care de obicei cumpără companii mici, pe care le integrează rapid în propriile divizii. Potrivit Financial Times, echipa de conducere a Beats va raporta direct şefului Apple, Tim Cook.
Eddy Cue, vicepreşedinte Apple pentru iTunes şi App Store, s-a ocupat de negocierile cu Beats, au afirmat pentru Bloomberg două surse apropiate discuţiilor. Cue şi Iovine se cunosc de mai mulţi ani, carierele celor doi în industria muzicală intersectându-se de mai multe ori. Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple şi Beats nu au comentat informaţiile.

Unul dintre pricipalii acţionari ai Beats este producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC, prima companie care a adoptat sistemul de operare Android şi a atacat supremaţia iPhone. HTC avea în urmă cu trei ani 51% din acţiunile Beats, participaţie preluată pentru 300 milioane de dolari. În 2012, compania taiwaneză a vândut înapoi acţionarilor Beats un pachet de 25%. Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, deţine de asemenea 14% din acţiunile Beats. În luna septembrie a anului trecut, fondul de investiţii Carlyle Group a cumpărat o participaţie minoritară la Beats.

blank