Economic, Featured

Anul 2018 a fost unul în care fiscalitatea s-a schimbat încontinu

Anul 2018 a fost unul în care fiscalitatea s-a schimbat încontinu. Imprevizibilitatea aceasta a influenţat negativ mediul de afaceri. Până pe 17 decembrie, au fost adoptate 862 de acte normative.În mod normal, conform legii, orice modificare a Codului Fiscal trebuie anunţată din timp şi intră în vigoare la şase luni după ce a fost anunţată. Nu numai că anul acesta lucrurile nu au stat astfel, dar, mai mult decât atât, modificarea modificărilor a venit la finalul anului, prin OUG pe Codul Fiscal.

Anul acesta, în afară de această OUG, Codul Fiscal fusese deja modificat direct, prin diverse acte normative, de 14 ori. Prima dată încă de pe 14 ianuarie, prin OMFP nr. 3254/2017 privind Registrul de evidenţă fiscală pentru persoanele fizice. OUG pe Codul Fiscal se anunţa a fi adoptată în şedinţa de Guvern de joi, 27 decembrie, efectivă de la 1 ianuarie 2019, adică după numai cinci zile.

OUG pe Codul Fiscal dă peste cap România
Experţii în fiscalitate aveau informaţii din interiorul sistemului. Câteva minute înainte de anunţarea ordonanţei, marţi seară, pe 18 octombrie, de către ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, Dan Schwartz, managing partner RSM România, declara României libere: „E foarte probabil ca, până la sfârşitul anului, să se schimbe legislaţia fiscală din nou şi, posibil, în mod semnificativ”.

OUG aceasta micşorează contribuţia românilor la Pilonul II de pensii private obligatorii de la 2,5% la 1%. Aceasta pune sub semnul întrebării economiile românilor, ce devin defapt un al doilea pilon de pensii facultative, pe lângă Pilonul III.

Cealaltă măsură controversată din OUG e aşa-numita “taxă pe lăcomie”, adică taxarea activelor bancare în funcţie de mărimea indicelui Robor. România liberă a explicat anterior că măsura e prociclică. Apariţia taxei duce la creşterea Robor, ce duce iar la mărirea taxei, şi aşa mai departe.

15 acte normative au schimbat direct Codul Fiscal

În terminologia bancară, “active bancare” înseamnă, în proporţie covârşitoare, portofolii de credite bancare date de bănci clienţilor persoane fizice şi juridice. Practic, Guvernul taxează creditele acestea, ce se vor scumpi. Dintre ele, pot apărea anul viitor credite neperformante.

Trecem în continuare în revistă alte acte normative importante din acest an. Prima măsură fiscală de mare impact în anul 2018 e însă notoria OG 79, de pe 12 noiembrie 2017 – celebra ordonanţă a “Marii Revoluţii Fiscale”, ce a mutat contribuţiile de la angajator la angajat.

19 ianuarie. Legea 29. Anularea unor obligaţii fiscale. Amnistia fiscală pentru diferenţa de impozit şi asigurările sociale, la cei ce au construit imobile pe personă fizică. Printre cei vizaţi – Robert Negoiţă, membru marcant PSD, primarul Sectorului 3. Ca şi alţii, mai are datorii şi la plata TVA. Aceşti afacerişti au plătit impozitul pe unele dezvoltări imobiliare pe persoană fizică şi de fapt trebuiau să o facă pe PFA. “Au scăpat foarte mulţi băieţi şmecheri”, a spus României libere Adrian Benţa, consultant fiscal.

24 martie. OUG 18. Reversarea asigurărilor sociale la persoanele fizice şi declaraţia unică. S-au unificat toate formularele de declaraţii de venit într-unul singur. S-a revenit la stopajul la sursă pentru mai multe impozite, inclusiv la drepturi de autor. A mai rămas obligaţia depunerii, dar într-o formă mai lesnicioasă pentru contribuabil.

31 martie. OUG 25. A dat dreptul microîntreprinderilor să facă sponsorizări, dar nu la orice categorie de beneficiari, ci numai la entităţi non-profit cu un serviciu social licenţiat.

Adrian Benţa, consultant fiscal: “Au scăpat foarte mulţi băieţi şmecheri.”

3 aprilie. Legea 81 privind telemunca. Contract de muncă adaptat la comunicare prin Internet, lucrând de acasă.

12 aprilie. Legea 88 privind combaterea muncii la negru. Introduce multă bicrocraţie. Pontajele trebuie semnate, orarul trebuie afişat. Mărirea birocraţiei poate să ducă la efectul invers: creşterea cotei muncii la negru, când e vorba despre firme cu cifra de afaceri mare, ce preferă mai puţină birocraţie şi plata unor amenzi.

25 mai. HG 354. Normele de aplicare pentru bonificaţia de 5% până pe 15 decembrie. Pe de altă parte, OG 79 a adus şi modificări la transferurile de profituri pe seama dobânzilor bancare. Este vorba şi despre transpunerea Primei Directive de combatere a transferurilor de profituri. Aceasta este în aplicare de la 1 ianuarie 2018.

1 iunie. OUG 44. Ultimele termene la casele de marcat cu jurnal electronic. Acestea, stabilea Guvernul, trebuiau implementate până la 1 noiembrie. Paradoxal, după ce antreprenori au investit în casele de marcat, presa a scris că nici până în prezent nu a început achiziţia serverelor pe care să se primească datele de la aceste case de marcat. Astfel că jurnalele lor electronice sunt stocate şi rezultatul lunar e raportat în continuare Fiscului o dată la 30 de zile.

9 iulie. OUG 60. A adus subvenţii celor ce angajează şomeri, persoane peste 45 de ani şi tineri greu angajabili, de la 16 la 21 de ani – aşa-numiţii NEET’s.

13 iulie. Legea 163. A modificat Legea contabilităţii şi Legea societăţilor comerciale, cu posibilitatea distribuirii de dividende trimestriale. Este bună pentru micul antreprenor, care până acum aştepta finalul anului ca să-şi ia dividendele la propria afacere.

15 iulie. Legea 165 privind tichetele de valoare. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Reprezintă un cadru unitar pentru toate tichetele de valoare. Noutatea e că se dau şi tichetele culturale de până la 300 de lei.

17 iulie. Legea 175 privind serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, precum livrarea apei pentru irigaţii în Agricultură, la o cotă de TVA redusă la 5%.

25 iulie. Legea 191. Obligă toţi operatorii economici cu o cifră anuală de afaceri pe anul precedent mai mare de 50.000 de euro să accepte cititoare de carduri sau alte soluţii moderne – POS etc.

11 septembrie. HG 701. Introduce prevenţia pentru cei care nu s-au dotat cu case de marcat electronice la termen. Dacă vine ANAF şi nu ai casă de marcat cu jurnal electronic, nu mai iei amendă pe loc, ai termen de achiziţie de până la 90 de zile.

3 octombrie. OUG 88. Modificarea procedurii insolvenţei. Dacă ai mai mult de 50% datorii la buget nu mai poţi cere intrarea în insolvenţă şi ajungi direct în faliment.

9 octombrie. OUG 89. Extinde cota de TVA de 5% pentru serviciile HORECA. A creat celebra “dispută pizza” pentru restaurante, care, când livrează acasă pizza, aplică totuşi TVA 9%.

10 decembrie. HG 937. Mărirea diferenţiată a salariului minim brut. Salariul a fost mărit la 2080 de lei, respectiv 2250 de lei lunar, în funcţie de studii şi de vechimea în muncă.

17 decembrie. OUG 109. Pune pentru prima dată cap la cap prevederile din Codul Fiscal cu cele din Legea Sănătăţii, din punctul de vedere al persoanelor cu venituri extrasalariale.

blank