Medicul epidemiolog Anthony Fauci, directorul Institutului pentru Alergii şi Boli Infecţioase al SUA şi unul din experţii de top mondiali în privinţa pandemiei de COVID-19 l-a criticat deschis şi în termeni duri pe preşedintele american Donald Trump pentru modul în care acesta gestionează criza pandemiei de coronavirus, într-un interviu acordat Washington Times.

„Vom suferi mult. Nu ne aflăm într-o situaţie bună”, a spus Anthony Fauci în cadrul acestui interviu. Medicul a adăugat că SUA va intra „într-o lungă şi potenţial mortală iarnă”, cu un guvern nepregătit şi incapabil să adopte decizii dure.

„Toate astrele sunt aliniate greşit, în condiţiile în care intrăm în sezonul rece, în care vom avea oameni care se vor aduna laolaltă în spaţii închise. Pur şi simplu nu puteam fi într-o situaţie mai proastă de atât”.

Fauci a spus că, în prezent, SUA trebuie să adopte o „schimbare bruscă” de direcţie, atât în materie de politici publice de sănătate, cât şi de comportament social.

Epidemiologul-şef al SUA a spus că ţara ar putea depăşi pragul de 100.000 de infectări înregistrate zilnic şi că numărul deceselor ar putea creşte în următoarele săptămâni.

Donald Trump spune că medicii americani iau bani ca să declare bolnavi de COVID
Vineri, 30 octombrie, Statele Unite au înregistrat un nou record negativ: 98.000 de noi infectări cu noul coronavirus. Odată cu creşterea numărului de spitalizări, creşte şi numărul de decese: peste 1.000 de persoane au murit de COVID-19 în zilele de miercuri şi joi, ceea ce a adus la 230.000 numărul total de decese provocate de pandemie în această ţară.

În acest timp, preşedintele Donald Trump i-a ridiculizat pe cei îngrijoraţi de pericolul creşterii infectărilor, în cadrul unor mitinguri electorale organizate în ciuda creşterii numărului de îmbolnăviri.

„COVID-19, COVID, COVID, COVID”, a spus Trump la un astfel de miting, la care s-a plâns de faptul că presa acordă prea multă atenţie acestei pandemii.

La altă întrunire electorală, Trump a spus că medicii americani raportează intenţionat mai multe cazuri noi de COVID, pentru a lua bani.

Principalul consilier medical al lui Trump e un radiolog care spune că virusul trebuie lăsat să circule liber printre oameni

Fauci spune că răspunsul autorităţilor americane la pandemie e unul greşit: în prezent, Casa Albă se concentrează aproape în întregime pe producerea vaccinului, pe care îl priveşte ca pe un soi de „glonţ de argint” care va pune capăt instantaneu pandemiei, chiar dacă, în realitate, va fi nevoie de luni de zile, în cel mai bun caz, pentru a vaccina cu succes zeci de milioane de persoane.

Fauci a menţionat că grupul de experţi de la Casa Albă care gestionează criza COVID-19, se întruneşte în prezent tot mai rar şi are o tot mai mică influenţă asupra lui Donald Trump.

Anthony Fauci a ieșit la atac și critică vehement măsurile anti-COVID imstituite de Trump

Mai mult, grupul e condus acum de Scott Atlas, un medic neuroradiolog pe care Trump l-a adoptat drept consilier principal. Atlas este de părere că virusul trebuie lăsat să circule liber printre oameni şi că economia trebuie să fie redeschisă complet, fără restricţii.

Acesta este omul pe care Trump îl acceptă în preajma sa şi cu care preşedintele SUA are întâlniri regulate în prezent.

„Am o mare problemă cu tipul ăsta”, a spus Fauci, referindu-se la Scott Atlas. „E un tip isteţ care vorbeşte însă despre lucruri despre care am impresia că nu are habar, cunoştinţe sau experienţă”, a spus Fauci despre actualul consilier medical al lui Trump.

Trump l-a făcut, pur şi simplu, „idiot” pe Fauci
Avertismentele făcute de-a lungul timpului de Fauci, l-au înfuriat pe Donald Trump.

„Oamenii s-au săturat să-l audă pe Fauci şi pe toţi ceilalţi idioţi, toţi idioţii ăştia care nu au dreptate” (Trump, la un miting electoral în octombrie)

Fauci şi-a amintit un episod din lunile trecute când a decis împreună cu Deborah Birx, coordonator al grupului de experţi COVID-19 de la Casa Albă, asupra unui mesaj pe care să-l transmită lui Trump, referitor la pandemie.

„Brusc, mesajul nu a mai fost transmis, deoarece nu era pe placul lor (al adminisraţiei Trump), nu era conform cu măsurile pe care doreau ei să le adopte. Ei aveau nevoie de un mesaj medical care să le confirme opiniile lor”, a spus Fauci, care a adăugat că, de atunci, nici Birx nu mai este văzută în preajma lui Trump.

Recent, epidemiologul-șef din Statele Unite, dr. Anthony Fauci, a declarat că „este timpul ca măștile să devină obligatorii”. Declarația a venit în contextul în care pandemia nu dă niciun semn că ar încetini în această țară, ultima raportare arătând cel mai ridicat număr de infectări de la începutul pandemiei.