ANRE
Featured, Social

ANRE își face bază de date cu toți consumatorii de gaze și energie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat marți că Autoritatea pentru Digitalizarea României a avizat specificațiile tehnice ale proiectului care prevede simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorilor de energie și gaze naturale, potrivit Mediafax.

Conform unui comunicat al ANRE, Autoritatea pentru Digitalizarea României a avizat documentația de achiziție din cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”.

„Având în vedere faptul că proiectul ANRE este un proiect care are o componentă specifică tehnologiei informației și comunicațiilor cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2.000.000 lei, fără TVA, și este finanțată din fonduri europene, specificaţiile tehnice aferente caietului de sarcini se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică”, se arată îân comunicat.

Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale prin implementarea unei soluții informatice intuitive și inovative care să contribuie la dezvoltarea unei piețe de energie dinamice și competitive.

În prezent, procesul de schimbare a furnizorului de energie durează maximum 21 zile. UE a elaborat reglementări pentru ca termenul să fie de 24 de ore

„Proiectul se referă la realizarea și implementarea la nivel național a unei platforme online care să optimizeze procesele operaționale din piața de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informații în mod complet automatizat”, susțin reprezentanții ANRE.

Platforma informatică va folosi o bază de date unică la nivel național aferentă celor aproximativ 13 milioane de clienți casnici și noncasnici din care aproximativ 9 milioane de consumatori de energie electrică și aproximativ 4 milioane de consumatori de gaze naturale și va fi un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului.

În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenției de schimbare a furnizorului de către clientul final, iar prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 20 de milioane de lei și este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.


blank