Actualitate

ANONYMOUS, PROTEST LA 4 DIMINEATA: STAM CU OCHII PE EI!

12208329_948525678539836_9033082871928253174_nLa 4 dimineata demonstrau in liniste in Piata Universitatii, cu masti Anonymous pe fata si mesaje scrise in maini. Andrei Rosu a fost initiatorul acestei idei. Iata ce spune el intr-un interviu pentru cei de la ziare.com:
Pornind de la aceasta filosofie si de la faptul ca am constatat ca in aceasta perioada mitingurile au loc seara si ca incepe sa se cam stinga vocea strazii, noi am zis de ce sa nu trimitem mesaje si dimineata, inainte sa se trezeasca cei vizati de ele. Sa ii tinem intr-un foc continuu.

Rolul strazii nu e sa vina cu solutii, acesta e rolul politicienilor. Strada e un barometru. El spune daca populatia este multumita sau nu. Noi credem ca trebuie facuta o schimbare. Si schimbarea sa fie majora, adica sa nu plece doar 1-2 oameni. S-a intamplat asta si in Islanda, si in alte tari. Nu e nicio rusine. Sa se dedice afacerilor, altor indeletniciri, unii sunt avocati, sa se intoarca la vechile meserii.

De unde a plecat nemultumirea voastra?

In aceasta comunitate noi suntem majoritatea corporatisti. In mediul corporatist, daca nu iti faci datoria, adica daca nu ai rezultatele din fisa postului si in MBO (major business objective, n.red.) pe care l-ai semnat, de comun acord intrerupi relatia cu angajatorul. E normal, firesc – nu ti-ai facut treaba, ai plecat.

Inteleg ca a fi politician, parlamentar presupune sa respecti o fisa a postului, care o fi ea, si la sfarsitul mandatului tau lucrurile sa arate mai bine decat la inceput.

Va referiti la faptul ca in campaniile electorale ei isi iau niste angajamente in fata cetatenilor?

Exact, exista si niste promisiuni electorale. Daca nu le-ai indeplinit, mi se pare normal ca pe parcursul mandatului (pentru ca e usor de anticipat, daca in 2-3 ani nu le-ai facut, e greu de crezut ca se va intampla o minute in ultimele luni) sa pleci.

Poate ca o greseala este ca acele promisiuni electorale nu vin la pachet, ca in corporatii, cu niste promisiuni „intermediare”. De exemplu, daca tu promiti ca in 4 ani faci nu stiu cati kilometri de autostrada, sa spui: „Dupa 6 luni e semnat contractul cu cei care executa, peste un an incep lucrarile, peste doi se toarna fundatia…” Nu stiu exact cum se fac autostrazile, dar ideea e de a avea niste etape intermediare.

Noi vrem sa plece la pachet, pentru ca in acesti 26 de ani a fost o hotie prin rotatie. Asta e sentimentul. Poate nu e asa, dar noi asa vedem lucrurile. Poate noi suntem manipulati, poate ei s-au jertfit, de fapt, si niciunul nu e corupt. Dar lucrurile arata din ce in ce mai prost si, avand in vedere ca suntem o tara cu resurse, nu suntem o tara in desert, e anormal, cred.

Printre mesajele transmise am vazut si o intrebare: „Cati politicieni doneaza sange?”. Cum v-a venit ideea?

Noi suntem donatori benevoli de sange si nemultumirea noastra a pornit de la faptul ca multi politicieni au simulat o mare durere, dar cel putin eu nu am vazut in mass-media politicieni care sa doneze sange. Tristetea mare este ca noi donam sange, suntem solidari si ne manifestam doar in momente tragice. Dar ce se va intampla peste doua saptamani, cand vor fi pacienti care nu sunt parte a tragediei Colectiv, dar care vor muri in spitale pentru ca operatiile lor se amana la nesfarsit din lipsa de sange?

Mi-as dori ca o data pe luna cate un politician sa iasa si sa spuna: „Haideti sa donam sange!„. Problema asta in Grecia sau in alte tari se rezolva si prin Biserica. Nu vreau sa intru in acest subiect acum, dar as vrea ca la varf sa se dea mesajul asta: „Haideti sa donam sange!”. Dar nu „Haideti sa donam si eu ma duc acasa, mergeti voi!”.

De ce cu masti Anonymous?

Masca Anonymous din filmul „V for Vendetta” a devenit un simbol universal in ultimii ani pentru lupta impotriva tiraniei sub orice forma.

Noi nu am vrut sa deturnam acest manifest, nu am vrut sa ne promovam brandul personal, am vrut ca mesajele noastre sa fie cele care ies in fata.

S-a potrivit si faptul ca in film data era 5 noiembrie, destul de apropiata de cea a tragicului eveniment de la Colectiv. Am spus ca, de acum inainte, ori de cate ori vom simti derapaje vom iesi in strada, cu sau fara masti.

Noi am folosit mastile metaforic pentru ca si politicienii poarta o masca, destul de urata credem noi. Nu stim ce se ascunde sub masca lor, indiferent ca e vorba de lacomie, de putere etc.

Dupa protest v-ati continuat activitatea obisnuita? O sa mai iesiti in strada?

Bineinteles. Azi dimineata, noi ne-am antrenat normal, am alergat fiecare. Jandarmii au fost surprinsi. „Ce faceti aici? Vreti sa mergeti la Parlament? La club?”, ne-au intrebat. Le-am spus ca fiecare merge mai departe in treaba lui, la birou, la alergare. Ne-am trezit mai devreme decat de obicei, la 4:30 in loc de 5, tocmai pentru a arata ca este timp, daca vrei sa protestezi, la orice ora. Poti sa iti exprimi punctul de vedere oricand.

Am pastrat mastile. Am vreo cateva sute de masti, le voi tine in garaj. Dar mi-as dori din toata inima sa nu mai fie nevoie vreodata sa iesim cu ele. Noi suntem niste cetateni platitori de taxe si niste oameni pasnici. Indiferent daca iesim sau nu la vot, indiferent daca iesim sau nu in strada, statul trebuie sa isi faca treaba. Statul este o suma de functionari platiti sa lucreze pentru binele nostru.

Mi-as dori sa nu se ajunga vreodata la violente, pentru ca am avea cu totii de pierdut. Vrem ca schimbarea sa fie pasnica, ei sa se retraga si sa lase pe altcineva.

Noi stam in continuare cu ochii pe ei.

blank