Anonymous
IT&C

Anonymous a înlocuit programele rusești în timpul paradei din 9 mai cu mesaje împotriva războiului

Hackeii Anonymous au înlocuit programele TV rusești în timpul paradei „Ziua Victoriei” a lui Putin cu mesaje împotriva războiului, spunând că sângele ucrainenilor este pe mâinile rușilor.

Hackerii au luat în vizor numele programelor posturilor de televiziune rusești chiar înainte de discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei, pentru a comemora înfrângerea Germaniei de către Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.

Anonymous a piratat programul de acoperire a Zilei Victoriei de pe diferite canale rusești și a postat mesaje anti-război și pro-Ucraina.

În timp ce oamenii așteptau să asculte discursul președintelui rus Vladimir Putin luni dimineață, programul televiziunilor locale a fost brusc modificat pentru a afișa acest mesaj:

“Sângele a mii de ucraineni și a sute de copii uciși este pe mâinile voastre. Televiziunea și autoritățile mint. Nu războiului”.

Jurnalistul digital senior al BBC Monitoring, Francis Scarr, a scris și el pe Twitter despre acest incident, explicând că pagina online a programului televiziunilor rusești a fost piratată. Numele fiecărui program a fost schimbat cu același mesaj.

Apelul anti-război a apărut în momentul în care rușii așteptau să asiste la parada militară anuală de Ziua Victoriei din Piața Roșie, urmată de un discurs al lui Putin. Piratarea a afectat telespectatorii online ai canalelor transmise de operatorii de telefonie mobilă MTS, Rostelecom, NTV Plus și Wink, în timp ce incidentul i-a afectat pe rușii din întreaga țară.

Potrivit BBC, au fost afectate toate canalele rusești importante, inclusiv NTV-Plus, Rossiya și Channel One, în timp ce The Washington Post susține că același mesaj a apărut și pe alte platforme, inclusiv Yandex și Ru Tube.

Atacul hackerilor a afectat și canalele de televiziune pentru copii și postul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, Zvezda.