ANM
Actualitate

ANM a actualizat prognoza meteo pentru mai. Va fi mai frig decât este normal în această perioadă din an

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru luna mai, perioada 01.05.2023 – 29.05.2023. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi în prima jumătate mai scăzute decât în mod obișnuit.

ANM: Potrivit prognozei meteo, în primele două săptămâni ale lunii mai, temperaturile medii vor fi mai scăzute decât cele obișnuite, în special în regiunile din afara Carpaților, urmând să se apropie de valorile normale în a doua jumătate a lunii.

Săptămâna 01.05.2023 – 08.05.2023

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul de precipitații va fi mai scăzut decât în mod normal în toate regiunile, dar mai ales în cele situate în interiorul Carpaților.

Săptămâna 08.05.2023 – 15.05.2023

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Regiunile vestice și sud-vestice vor înregistra cantități excedentare de precipitații, în timp ce în restul zonelor se vor înregistra în general precipitații apropiate de media normale pentru această perioadă.

Va ploua în special în sudul țării, în Oltenia și în Banat

Săptămâna 15.05.2023 – 22.05.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cel mai cald va fi în sudul țării, în special în Muntenia și în Dobrogea.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Vor exista șanse de ploi în regiunile din estul și centrul țării.


Săptămâna 22.05.2023 – 29.05.2023

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În Muntenia, Dobrogea și Moldova va fi cel mai cald. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord- vestice, centrale și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, potrivit ANM.

În primele două săptămâni ale lunii, în Banat, vremea va fi schimbătoare pe toată durata intervalului. Vor fi alternanțe între temperaturi în jurul normelor caracteristice sezonului și ușor sub acestea, cu medii ale maximelor între 18 și 22 de grade, cele mai scăzute în 3, 4 mai și între 9 și 12 mai.

În Crișana, perioada va debuta cu o scurtă și ușoară încălzire, astfel că mediile maximelor vor fi în primele două zile de 22…24 de grade. În Transilvania, în prima săptămână vor fi alternanțe termice, cu medii ale maximelor între 18 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 1 și 4 mai.

blank