Animalele vor fi recunoscute drept fiinţe cu drepturi, potrivit unei legi britanice care va interzice exportul de animale vii, dar şi vânătoarea de trofee. Animalele de companie, cele de fermă, dar şi cele sălbatice vor intra, astfel, sub protecţia legii.

Animalele, protejate prin lege. Guvernul britanic a anunţat că va recunoaşte drepturile animalelor, în acest scop urmând să introducă un set de legi prin care să interzică practici precum exportul de animale vii sau vânătoarea de trofee, potrivit The Guardian. Astfel, va fi interzis comerțul de fildeș, aripioare de rechin. Ar putea fi adoptată și o interdicție şi pentru producția și comercializarea de foie gras, produs obținut prin supraalimentarea forțată a rațelor și gâștelor. Printre animalele protejate se numără animalele de companie, de fermă dar și animalele sălbatice.

Animalele, protejate prin lege. Practicile barbare asupra animalelor de companie, precum zgărzile cu electroşocuri, vor fi interzise

Unele dintre măsuri, precum microciparea pisicilor sau oprirea oamenilor din a ține primate ca animale de companie sunt pregătite deja de ani buni. Altele, precum restricționarea exportului de animale vii au fost subiectul unor campanii publice vechi de decenii.

„Suntem o țară de iubitori de animale și prima țară a lumii care adoptă legi pentru bunăstarea animalelor. Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va duce la îndeplinirea angajamentului nostru pentru interzicerea exportului de animale vii, pentru interzicerea ținerii primatelor ca animale de companie și vom adopta noi legi împotriva contrabandei cu căței”, a declarat George Eustice, ministrul mediului din guvernul britanic.

Astfel, vor fi implementate măsuri menite să oprească furtul de animale de companie. Zgărzile cu șocuri electrice folosite pentru dresajul animalor de companie vor fi interzise şi orice astfel de practică barbară va fi interzisă.

Cursele ilegale de iepuri și folosirea de capcane cu lipici vor intra, de asemenea, în ilegalitate. Folosirea de cuști pentru păsări de curte și penru porci nu va fi interzisă direct, însă folosirea lor va fi monitorizată, fermierii urmând să primească stimulente pentru a asigura bunăstarea animalelor.

Animalele, protejate prin lege. Organizaţiile pentru protecţia animalelor trag un semnal de alarmă
Conform BBC, legea va recunoaște că animalele au capacitatea de a simți foame și durere și sunt conștiente de ce li se întâmplă. În același timp, reclame la practici folosite în alte țări, precum călărirea elefanților vor fi și ele interzise.

Organizațiile pentru protecția animalelor au salutat proiectul guvernului britanic. Totodată, au atras atenția că este nevoie de acțiune continuă în acest sens și au subliniat faptul că aceasta este o metodă eficientă de combatere a schimbărilor climatice, a rezistenței la antibiotice și de combatere a pandemiilor.