ANI
Politic

ANI, după ce Piedone a spus că are acord pentru numirile nepoților la Primăria Sectorului 5: Nu dăm derogări

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a precizat, pentru „Adevărul”, că nu dă derogări, contrazicând spusele primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care, acuzat că și-a angajat trei nepoți la Primărie, a susținut că pentru orice numire are acordul scris al instituției.

Reprezentanții Agenției Naţionale de Integritate au declarat că instituția nu dă derogări sau altfel de permisiuni. ANI are competente doar în evaluarea declarațiilor de avere și interese, conflictelor de interese, a incompatibilităților și a averilor nejustificate.

„Noi nu dăm acorduri. Agenția face doar rapoarte de evaluare, evaluează declarațiile de avere, de interese, stările de incompatibilitate, conflictele de interese și așa mai departe. Noi nu dăm astfel de derogări. Într-adevăr, când cineva are o dilemă juridică sau solicită un punct de vedere pe aplicarea legii, noi doar raportat la acea situație de fapt scrisă putem să dăm, dar în rest nu”, au precizat reprezentanții ANI, pentru „Adevărul”, menționând că punctele de vedere ale instituției nu sunt o interpretare generală și obligatorie a textelor de lege.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat ,duminică, cu privire la angajarea la primărie a nepoţilor săi, că nu este un conflict de interese.

„În clipa în care îți angajezi îți și asumi. Afini la ANI înseamnă afini, nu înseamnă nepot. Dacă este nepotul din a 17-a rudă, nu este nepot de gradul I. (..) Am acordul scris, înainte să știu, deși eram ferm convins că nu era nici o problemă, am acordul scris al Agenţiei Naţionale de Integritate”, a spus edilul Sectorului 5, la Digi24, după ce a fost întrebat dacă este adevărat că și-a angajat la Primărie trei nepoți.

„Rude înseamnă decât rude de gradul 1, asta înseamnă incompatibilitate”, a mai afirmat Piedone, după ce a fost întrebat dacă pentru fiecare dintre aceste rude angajate la Primărie a cerut un punct de vedere.

Întrebat dacă este vorba de imoralitate, Piedone a spus. „Nu este nici imoralitate, cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii?”

Potrivit unei investigații publicate, joi, de Newsweek România, Piedone, condamnat în 2017 pentru infracțiuni de conflict de interese, și-a angajat la primărie trei nepoți, fii unei surori ai soției sale, cu care a avut mai multe colaborări.

Astfel, Iulian Cârlogea este administratorul public al Primăriei Sectorului 5, fiind primul din cei trei nepoți ai lui Piedone angajat de către acesta și cel căruia i-a fost acordată cea mai important funcție.

Cârlogea Liviu Viorel, fost comisar general adjunct al Gărzii de Mediu din 2016 până în 2018, este acum director executiv în Poliția Locală a Sectorului 5.

Iar Cristian Cârlogea este consilier local în Consiliul Local al Sectorului 5, din partea PPUSL partidul condus de Piedone, fiind și manager zonă al companiei Total Verde SA deținută de către Primăria Sectorului 5.

De altfel, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat la sfârșitul lunii februarie pe Cristian Popescu Piedone de conflict de interese administrativ, pentru că și-ar fi numit ginerele membru într-o comisie din subordinea instituției pe care o conduce.

blank