Criza asociată pandemiei reprezintă cea mai mare provocare din istoria Uniunii Europene, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pledând pentru consolidarea Blocului comunitar, informează ediţia în limba germană a agenţiei Reuters.

Criza, între cotracararea pandemiei și consolidarea Europei

„Pe de o parte, trebuie să contracarăm efectele crizei coronavirusului, pe de altă parte, trebuie să consolidăm Europa”, a afirmat joi Angela Merkel, într-o prezentare a obiectivelor Preşedinţiei germane a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie.

„Pandemia a evidenţiat cât de fragil încă este proiectul european. Cooperarea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante ca acum. Primele reflexe, inclusiv ale noastre, au fost naţionale, mai degrabă decât europene”, a precizat Angela Merkel.

Cancelarul Germaniei a pledat pentru măsuri de relansare economică a Uniunii Europene.

Angela Merkel, despre criza de peste ocean
Cancelarul german Angela Merkel a condamnat, luna trecută, moartea afro-americanului George Floyd în SUA, dar a pledat pentru reconciliere, în contextul protestelor violente de după decesul acestuia.

„Este un lucru foarte, foarte teribil. La nivel politic, eu pledez pentru eforturi de aducere a oamenilor împreună şi de reconciliere”, a afirmat Angela Merkel într-un interviu acordat postului tv ZDF, referindu-se la moartea lui George Floyd.

Întrebată dacă preşedintele Donald Trump a avut vreun rol în polarizarea societăţii din Statele Unite ale Americii, Angela Merkel a admis că actualul lider de la Casa Albă are un stil controversat, dar a adăugat: „Eu colaborez cu preşedinţi aleşi din întreaga lume, desigur şi cu preşedintele american şi sper că putem aduce pace în această ţară”.

În numeroase oraşe din Statele Unite au loc proteste violente faţă de moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american ucis prin asfixiere de un polițist alb în timp ce era imobilizat, în oraşul Minneapolis. Ofițerul a stat pe gâtul lui Floyd 8 minute și 46 de secunde, iar bărbatul a murit ulterior la spital.

angela merkel, covid 19, germania, pandemie, politica, uniunea europeana