Sănătate
Actualitate

Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste. Vicepreședinte Sanitas: „Prima nemulțumire ține de salarizare”

Vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, a oferit detalii, într-o intervenție pentru B1 TV, despre protestele care urmează să aibă loc în Sănătate, pe fondul unei greve generale declanșate deja în Educație.

Angajații din Sănătate se pregătesc la rândul lor de proteste

Angajații din Sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie urmând ca, la 1 iulie, să fie declanşată greva generală, potrivit unui comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

„Sunt două categorii de nemulțumiri. Este prima nemulțumire care ține de salarizare care ar fi soluționabilă prin intermediul noului proiect de lege a salarizării. Noi în cadrul unui grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății am stabilit cum ar trebui să arate viitoarea lege a salarizării pentru partea de Sănătate. Și o a doua categorie de nemulțumiri ține de contractul colectiv de muncă. La acest moment nu ne aflăm în situația finalizării contractului colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate. Mai sunt încă, pe lângă zilele suplimentare de concediu câteva probleme de rezolvat. Nu suntem în situația definitivării contractului colectiv de muncă. De aceea am și declanșat procedura conflictului colectiv de muncă pe această temă. Am sesizat inclusiv Ministerul Muncii cu privire la conciliere. Ar fi fost firesc ca Ministerul Sănătății, respectiv domnul ministru să ne invite la discuții anterior acestei concilieri”, a explicat vicepreședintele Sanitas.
În privința salarizării, medicii solicită ca toate sporurile din sănătate să fie acordate la salariul de bază actual:

„Pe termen scurt, solicitările noastre în materie de salarizare țin de aplicarea unor principii firești ale salarizării: toate sporurile din sănătate să fie acordate la salariul de bază actual. Este cazul asistentelor medicale, infirmierelor, pentru sporul de tură și sporul de zile nelucrătoare, dar și în cazul medicilor pentru tariful orar din gărzile suplimentare, care este plătit la un salariu din 2018”.

blank