Angajamentul comun al producătorilor, ce lucrează la vaccinuri concurente, au decis să ceară aprobarea guvernelor doar după ce se va asigura că sunt efriciente și sigure
Actualitate, Featured

Angajamentul comun al producătorilor, ce lucrează la vaccinuri concurente, au decis să ceară aprobarea guvernelor doar după ce se va asigura că sunt efriciente și sigure

Angajamentul comun al producătorilor de medicamente care lucrează la vaccinuri concurente vor comunica public, cel mai devreme săptămâna viitoare, că vor cere aprobarea acestora de către guverne doar după ce vor avea suficiente date privind siguranţa şi eficacitatea, relatează CNBC.

Intr-un proiect de declaraţie, companiile se angajează că vor da prioritate siguranţei persoanelor vaccinate, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, care a scris prima oară despre acest comunicat.

Între companiile semnatare se vor afla Pfizer, Johnson&Johnson şi Moderna, a relatat WSJ. Grupul Sanofi intenţionează la rândul său să participe, potrivit CNBC.

Angajamentul vine în momentul în care oamenii de ştiinţă şi specialiştii în sănătate publică îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că administraţia Trump exercită presiuni asupra autorităţilor de reglementare, în special asupra Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente, pentru a autoriza un vaccin înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

”Credem că acest angajament va contribui la asigurarea încrederii publicului în vaccinurile pentru Covid-19 care ar putea fi în cele din urmă aprobate şi în respectarea procesului ştiinţific şi de reglementare riguros prin care sunt evaluate”, se arată în proiectul declaraţiei, potrivit WSJ.

Publicaţia a adăugat că declaraţia afirmă că producătorii vor solicita doar o autorizaţie de utilizare de urgenţă sau o licenţă guvernamentală pe baza ”dovezilor substanţiale de siguranţă şi eficacitate” din studiile clinice de faza a treia. Cu toate acestea, oficialii de rang înalt din domeniul sănătăţii din SUA, inclusiv comisarul FDA, dr. Stephen Hahn şi directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, dr. Anthony Fauci, au declarat recent că un studiu clinic de fază a treia ar putea fi încheiat devreme, dacă un vaccin dă rapid dovezi solide.

Este posibil să aiblă loc o autorizaţie de urgenţă a FDA, în condiţiile în care specialiştii în sănătate publică îşi exprimă îngrijorarea că agenţia a cedat anterior presiunilor politice.

Agenţia a emis o autorizaţie de urgenţă în martie, pentru utilizarea medicamentelor anti-malarie susţinute de Trump, clorochina şi hidroxiclorochina, în tratarea pacienţilor cu Covid-19. Dar agenţia a revocat autorizaţia în iunie pe baza dovezilor apărute că medicamentele ar putea provoca complicaţii cardiace şi pot creşte riscul de deces la unii pacienţi cu Covid-19.

Luna trecută, Hahn a revenit asupra comentariilor pe care le-a făcut cu privire la beneficiile plasmei de la convalescenţi la o conferinţă de presă de la Casa Albă în care a fost anunţată autorizarea de urgenţă a tratamentului Covid-19. Oamenii de ştiinţă l-au criticat pe Hahn pentru că a exagerat beneficiile tratamentului, despre care datele sugerează că sunt mai modeste, în remarci care au fost repetate de oficialii administraţiei, inclusiv de preşedintele Donald Trump.

”Consideraţiile politice ar trebui lăsate deoparte de către republicani şi democraţi”, afirmă proiectul de declaraţie al producătorilor de vaccinuri, potrivit WSJ.

Autorităţile de reglementare şi companiile de medicamente au progresat într-un ritm record pentru a aduce pe piaţă un vaccin care să combată eficient şi în siguranţă coronavirusul, care a infectat peste 26,6 milioane de oameni şi a ucis cel puţin 875.400 de oameni din întreaga lume. Miza este mare, deoarece epidemiologii avertizează că iarna ar putea creşte numărul deceselor din cauza noului coronavirus.

SUA au investit peste 10 miliarde de dolari în şase proiecte diferite pentru vaccinuri, prin Operation Warp Speed. Trei companii, Moderna, Pfizer şi AstraZeneca, testează deja vaccinuri în studii de fază a treia.

Nu este clar dacă AstraZeneca intenţionează să participe la angajamentul comun, dar compania a publicat anterior o declaraţie prin care se angajează să ”urmeze ştiinţa” şi ”să pună pacienţii pe primul loc”.


blank