IT&C

Android – smartphone-uri ieftine pline de viruși

Android este cel mai utilizat sistem de operare de pe planeta in momentul de fata, dar asta nu inseamna ca este si cel mai sigur dintre toate. Android este mai utilizat decat iOS pentru ca este folosit in mai multe smartphone-uri, fiind oferit gratuit de catre Google, insa asta vine la “pachet” si cu unele probleme serioase pentru utilizatorii care cumpara terminalele ieftine, vandute in principal din China.
Android incepe sa aiba o problema in cazul smartphone-urilor ieftine, deoarece acestea sunt vandute de catre producatori cu virusi, mai exact malware, integrat. Recent s-a descoperit ca cel putin doi producatori de smartphone-uri Android ieftine au inclus un malware numit Triada in produsele vandute in China, software-ul fiind integrat in sistemul de operare, deci infectarea este facuta chiar din fabrica.
Android oferea acces total la aplicatiile din smartphone-urile utilizatorilor multumita acestui malware numit Triada, el fiind folosit pentru a prelua o varietate de date. Smartphone-urile producatorilor Leagoo si Nomu sunt vandute inclusiv prin intermediul Amazon catre alte piete in afara celei din China, astfel ca utilizatori Android din diverse colturi ale globului pot primi un smartphone gata infectat acasa.
Android este activ in momentul de fata in vasta sa majoritate pe smartphone-uri Android ieftine, iar producatori precum acestia doi sunt alesi de catre persoanele care nu cheltuie multi bani pe un telefon mobil. In aceasta idee, utilizatorii care cauta smartphone-uri ieftine cu sistem de operare Android primesc de fapt malware de la un producator caruia nu ii pasa absolut deloc de clientii sai.
Android este modificat de catre producatori inainte de implementare in smartphone-uri, asa ca e de asteptat ca in aceste terminale sa se regaseasca tot felul de software nedorit. Un producator mult mai cunoscut, Blu, are produsele interzise la vanzare pe Amazon din cauza unor probleme similare cu malware integrat in smartphone-urile Android vandute acolo, dar neaga vehement acuzatiile americanilor.
Android este un sistem de operare cu foarte multe puncte forte, dar si cu un mare punct slab in ceea ce priveste securitatea oferita pentru utilizatori. Din pacate multi oameni sunt obligati sa cumpere smartphone-uri Android ieftine din cauza lipsei banilor, insa impreuna cu asta renunta si la intimitate, incluiv la unele date care pot fi folosite pentru a le fura si putinii bani pe care ii au, fara ca ei sa stie.
Android ramane cu mari probleme si Google nu prea stie cum sa le rezolve, desi se chinuieste de ani de zile.