IT&C, Stiri

Anchetă în China, la Apple, în urma morţii unei utilizatoare a unui iPhone

Gigantul în domeniul informatic Apple a anunţat că a deschis o anchetă în urma morţii unei tinere care ar fi fost, potrivit surorii acesteia, electrocutată în timp ce îşi încărca telefonul iPhone.

Anchetă în China, la Apple, în urma morţii unei utilizatoare a unui iPhonePotrivit versiunii prezentate de sora acesteia pe site-ul de microblogging Weibo, o chinezoaică rezidentă în provincia Xinjiang (vest), Ma Ailun, în vârstă de 23 de ani, a murit efectuând un apel pe iPhone în timp ce telefonul era pus la încărcat.

“Vom ancheta în mod aprofundat şi vom coopera cu autorităţile în acest caz”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a companiei Apple cu sediul la Beijing, Carolyn Wu, transmiţând condoleanţe familiei tinerei decedate.

Potrivit agenţiei oficiale China Nouă, poliţia locală a confirmat că Ma Ailun a murit electrocutată, dar a adăugat că “implicarea telefonului rămâne să fie verificată, în continuare”.

Televiziunea de stat CCTV a precizat că urme de arsuri au fost găsite de ambele părţi ale telefonului, dar că încărcătorul electric utilizat nu era accesoriul original furnizat de către Apple împreună cu telefoanele vândute în China.

“Ce păcat să mori în acest fel (…). Apple să ne dea explicaţii!”, a afirmat sora lui Ma Ailun într-un mesaj postat pe contul de Weibo, sfătuind utilizatorii de iPhone să nu mai sune niciodată în timp ce încarcă telefonul.

Aceste comentarii au provocat reacţii de îngrijorare, dar şi scepticism în rândul unor navigatori chinezi pe Internet.

“Dacă există incidente reale (implicând telefoane iPhone), este necesar să fim mai atenţi la utilizarea telefoanelor”, a subiliniat un utilizator Weibo. “Dar dacă cineva încearcă să murdărească reputaţia Apple?”, a adăugat el.

China este a doua cea mai importantă piaţă la nivel mondial a Apple, iar produsele gigantului – dintre care numeroase sunt asamblate în China – sunt extrem de populare în această ţară.

Marca a fost vizată, însă, de o campanie de critici în aprilie. Cotidianul Poporului, un organ oficial al Partidului Comunist, a denunţat “aroganţa fără seamăn” a grupului american, acuzându-l că nu îşi tratează clienţii chinezi la fel de bine ca pe străini în ceea ce priveşte serviciile după vânzare.