Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că poate înţelege nemulţumirile oamenilor şi şocurile emoţionale prin care am trecut cu toţii în această perioadă din cauza pandemiei, însă este netolerat vandalismul care şi-a făcut loc luni seara pe străzile Bucureştiului şi în multe alte oraşe din ţară. Ea a adăugat că nu poate fi de acord cu distrugerea unor bunuri şi cu huliganismul şi condamnă ferm orice încercare de politizare a pandemiei şi a măsurilor pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

„Este o evoluţie total neplăcută şi nedorită a acestor evenimente. Înţelegem nemulţumirile oamenilor, înţelegem şocurile emoţionale prin care au trecut în această periodă de pandemie. Fiecare a suferit că nu am putut să ne vedem prietenii, că nu am putut merge în oraş, aşa cum făceam înainte, că nu am putut să stăm cu rudele poate cele mai în vârstă şi cu afecţiuni de sănătate. Deci cu toţii am trecut prin aceste etape. Înţelegem presiunea emoţională. Totuşi nu putem tolera şi eu nu pot înţelege vandalismul care şi-a făcut loc aseară pe străzile Bucureştiului şi în multe alte oraşe din ţară. Deci nu pot fi de acord cu aceste scene de vandalism, de huliganism, distrugerea unor bunuri, distrugerea vitrinelor unor magazine. Este absolut de netolerat. De fapt aruncam cu pietre în viruşi? Ce făceam acolo?”, a afirmat Anca Dragu.

Întrebată de ce crede că oamenii au devenit violenţi şi dacă e vorba de o suprasaturare a unei părţi a populaţiei sau se datorează istigării unui partid, preşedinte Senatului a răspuns: „Este posibil ca oamenii să fi fost incitaţi, dar cred că vom afla adevărul de îndată ce ancheta care acum s-a deschis va fi finalizată. Probabil să fie şi ceva incitare acolo”.

„Sunt imagini şocante, sunt imagini de o brutalitate extraordinară. Să ne uităm la medici şi să ne aducem aminte la începutul pandemiei cum vedeam imagini cu medici care stăteau în acele combinezoane 12 ore sau 24 de ore. Aveau ture foarte lungi şi cum scoteau apă din cizmele cu care erau încălţaţi, transpirau. Stăteau pur şi simplu muraţi în aceste combinezoane pentru a salva vieţilor noastre, ale tuturor. Am fost în spital astă vară şi am văzut cum munceau medicii, cu câte două-trei măşti pe faţă, în combinezoane. Erau 40 de grade afară şi ei continuau să muncească aşa. Cum să te duci să strigi împotriva acestor oameni care nu ţi-au făcut decât bine, nu au făcut decât să îşi pună viaţa lor în pericol pentru a salva vieţile altora? Deci este inacceptabil”, a completat Dragu.

Anca Dragu a adăugat că este trist că avem încă de a face cu declaraţii într-o notă politică şi este încercat politizarea pandemiei.

„Cum administrăm această pandemie nu ţine de culoare politică. De aceea, intervenţia unor partide politice nu ar trebui să existe şi societatea ar trebui să critice cu putere această intervenţie Trebuie să înţelegem că acest virus te omoară fără să te întrebe cu ce partid ai votat sau din ce partid faci parte şi tocmai de aceea nu pot decât să condamn cu toată fermitatea politizarea pandemiei şi a măsurilor de luptă cu virusul. Este trist că în continuare avem aceste declaraţii cu notă politică, în condiţiile în care vedem atâtea victime, atâţia morţi”, a conchis Anca Dragu.