The Hill
International

Analiză The Hill, de ce Putin va pierde: „În Vietnam și Afganistan, țara mai puternică a pierdut pentru că nu a putut câstiga, iar țara mai slabă a triumfat pur și simplu pentru că nu a pierdut”

The Hill, o influenta publicatie de la Washington, a dat publicitatii o analiza a lui Herman Pirchner, presedinte al American Foreign Policy Council (AFPC), in care se afirma ca nu va mai dura mult pana cand elitele de la Moscova il vor debarca pe Vladimir Putin pentru a limita impactul dezastruos al razboiului din Ucraina.

In Vietnam, Afganistan si in multe alte conflicte, tara mai puternica a pierdut pentru ca nu a putut castiga, iar tara mai slaba a triumfat pur si simplu pentru ca nu a pierdut. La fel se va intampla si in Ucraina, unde acelasi proces se desfasoara rapid, incepe analiza din The Hill.

In mai putin de sase luni, razboiul declansat de presedintele rus Vladimir Putin a avut consecinte catastrofale chiar pentru Rusia insasi. A provocat cel putin 60.000 de victime, mai multe decat numarul total de decese suferite in timpul celor 10 ani de ocupatie sovietica a Afganistanului. A dus la o pierdere pe termen lung a influentei politice si a influentei energetice a Rusiei in Occident. A ajutat la resuscitarea aliantei NATO, care in urma cu doar cativa ani parea sa fie pe duca. Si a provocat daune grave si pe termen lung economiei rusesti, stergand efectiv toate castigurile obtinute de la prabusirea Uniunii Sovietice.

Si ce a obtinut Rusia pentru asta? Doar cateva farame de pamant in plus in Ucraina – pamant pe care Kremlinul s-ar putea sa nu fie capabil sa il detina pentru foarte mult timp.

Elitele Rusiei stiu deja acest lucru. Pe masura ce sacii mortuari si soldatii raniti se intorc in Rusia, poporul rus incepe sa inteleaga si el acest lucru. Toate acestea sporesc vulnerabilitatea politica interna a lui Putin – si il pun sub o presiune tot mai mare pentru a gasi o modalitate de a declara victoria.

Drept urmare, presedintele Rusiei a continuat sa isi dubleze campania de agresiune. In urma esecului sau de a cuceri Kievul, Harkovul si alte teritorii ucrainene, Kremlinul si-a reorientat obiectivele strategice, restrangandu-le la scopul mai limitat de a cuceri complet provinciile ucrainene Donetk si Luhansk, ambele ocupate partial din 2014. Cu un cost uman mare, au fost obtinute unele castiguri in directia acestui obiectiv. In general, insa, ofensiva reinnoita a Rusiei poate fi clasificata drept un esec strategic, deoarece tot mai multi rusi mor pentru a detine temporar un teritoriu non-strategic.

Acest esec, la randul sau, a cauzat alte probleme. Trupele folosite drept carne de tun in razboiul Kremlinului nu au fost in mod disproportionat de origine etnica rusa – lucru care a cauzat o inrautatire a moralului trupelor si a alimentat tensiunile intre trupele de origine etnica rusa si cele din locuri precum Buriatia (traditional budista) si Daghestan (in majoritate musulmana). Unii soldati refuza acum sa lupte, iar nemultumirea in randul familiilor lor reprezinta o problema tot mai mare pentru guvernul rus.

Dar ceea ce este poate cel mai periculos „pariu prost” al lui Putin se desfasoara acum. Odata cu distrugerea podurilor necesare pentru a le realimenta si/sau intari, cele aproximativ 20.000 de trupe rusesti de pe malul vestic al raului Nipru sunt prinse in capcana, fiind efectiv inconjurate de fortele ucrainene, fara a avea capacitatea de a evada sau de a lupta pentru o perioada extinsa de timp. Putin nu a repozitionat aceste trupe atunci cand a avut ocazia sa o faca, lasandu-le efectiv blocate. Ca urmare, unii comandanti de rang inalt au dezertat peste rau, afectand moralul trupelor rusesti din Herson si din alte parti.

Toate acestea inrautatesc situatia interna a lui Putin, pe masura ce tot mai multi membri ai ministerelor puterii din Rusia se concentreaza asupra greselilor sale continue – si dezastruoase. In cele din urma, o masa critica a elitelor decizionale ale Rusiei (cei cu arme sau bani) va ajunge la concluzia ca tara trebuie sa isi reduca pierderile prin retragerea fortelor din Ucraina, deoarece acest lucru ar fi o conditie prealabila pentru eliminarea sanctiunilor occidentale si pentru a permite Rusiei sa isi reconstruiasca armata si economia.

The Hill Acest lucru, insa, nu se poate face cu Putin inca la putere.

Desi inlaturarea presedintelui Rusiei de la putere nu va fi usoara, in cele din urma, echilibrul se va schimba inexorabil de la numarul tot mai mic de „stalpi” care inca ii sustin obiectivele de razboi la cei care vor sa reduca pierderile.

Acel moment ar putea foarte bine sa vina daca impasul din Donbas continua, iar Ucraina incepe sa recucereasca teritoriile ocupate acum de Rusia. Astazi, ambele rezultate sunt clar posibile. Prin urmare, la fel este si un posibil sfarsit al razboiului actual.

AFPC este o organizatie non-profit cu sediul in Washington, DC, care este condusa in mare parte de conservatori si de oficiali care au servit in administratii prezidentiale conservatoare. Specialistii sai in politica externa si de aparare ofera informatii membrilor Congresului SUA, ai Executivului si comunitatii de elaborare a politicilor din SUA, precum si liderilor mondiali din afara SUA (in special din fosta URSS).

blank