Economic, Featured

ANAF a demarat campanie de verificare a caselor de marcat

Inspectorii antifraudă fiscală au amendat firme din toată ţara cu 4,12 milioane de lei pentru încălcarea obligaţiilor legale privind casele de marcat cu jurnal electronic, transmite miercuri Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (ANAF).

Inspectorii ANAF au verificat modul în care 3.339 de firme din toată ţara au respectat prevederile legale referitoare la dotarea şi utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic şi a aplicat 450 de avertismente, precum şi amenzi şi confiscări. Valoarea totală a celor 686 amenzi este de 3,79 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au totalizat 322.037 lei.

În acelaşi timp, inspectorii antifraudă au suspendarea activitatea comercială în 15 locaţii, în 12 pentru încălcarea prevederile legale privind utilizarea caselor de marcat, iar în trei locaţii pentru comercializarea de produse accizabile fără timbru fiscal.

87% din avertismente au fost aplicate contribuabililor care la data controlului nu achiziţionaseră noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF transmite că după dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente, ci sancţiuni importante, precum amenzi de până la 10.000 de lei, confiscarea tuturor încasărilor şi suspendarea activităţii comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.

ANAF precizează că acţiunile de monitorizare şi control ale inspectorilor antifraudă vor continua pentru asigurarea respectării obligaţiilor legale privind dotarea şi utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.