Secretarul de stat american Rex Tillerson a sosit sâmbătă la Beijing pentru a discuta despre criza nucleară nord-coreeană cu preşedintele Xi Jinping, relatează AFP. Aceasta este cea de-a doua vizită a şefului diplomaţiei americane în China de la instalarea în funcţie a administraţiei Donald Trump la începutul anului.

În afară de preşedintele Xi Jinping – cu care se va întâlni în impozantul Palat al Poporului din Piaţa Tiananmen – Tillerson va mai discuta cu ministrul de externe Wang Yi şi cu consilierul de stat Yang Jiechi, cel mai important diplomat al regimului comunist. Principalul obiectiv al vizitei este acela de a pregăti vizita lui Donald Trump în China, prevăzută pentru luna noiembrie în cadrul unui turneu în Asia. “Însă cu siguranţă Coreea de Nord va fi unul dintre subiectele de discuţie”, a declarat Rex Tillerson cu puţin timp înainte de plecare. El va discuta cu interlocutorii săi chinezi despre “denuclearizarea Peninsulei Coreene”, dar şi despre comerţ şi investiţii, potrivit Departamentului de Stat, conform Agerpres.

În ultimele luni, administraţia Trump a acuzat public China – principalul aliat al Phenianului – că nu exercită presiuni suficiente asupra vecinului său nord-coreean pentru a renunţa la ambiţiile sale nucleare. Joi, Ministerul chinez al Comerţului a anunţat că Beijingul a ordonat închiderea companiilor nord-coreene din China în termen de 120 de zile. Măsura, luată ca răspuns la testele nucleare şi cu rachete efectuate recent de Phenian, survine după adoptarea celei mai recente serii de sancţiuni de către Consiliul de Securitate al ONU, la începutul acestei luni, pe 11 septembrie. De asemenea, China a anunţat săptămâna trecută restricţii în domeniul petrolier şi oprirea importurilor de produse textile din Coreea de Nord. Ca urmare a acestor măsuri, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a salutat în această săptămână “progrese”, estimând că Beijingul a “făcut paşi enormi în direcţia cea bună”.