Americanii, copleșiti de rata mare a infectarilor cu COVID
Featured, International

Americanii, copleșiti de rata mare a infectarilor cu COVID

Americanii, copleșiti de pandemia de coronavirus accelerează amenințător! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat un nou record sinistru: în ultimele 24 de ore, au fost confirmate la nivel global 285.000 de cazuri noi.

Americanii, pentru a doua zi la rând, au raportat peste 70.000 de cazuri de coronavirus şi 1150 de decese. După acalmia din luna mai, rata de infectare crește accentuat, în special în statele puternic populate din sudul şi vestul ţării, ca Texas, Florida sau California. Și Brazilia a înregistrat peste 50.000 de cazuri noi, pentru a treia zi la rând.

Americanii, copleșiti de rata mare a infectarilor cu COVID

Cu spitalele îngenuncheate de amploarea răspândirii virusului, experţii americani cer guvernului să închidă din nou ţară.

Peste 150 de medici, oameni de ştiinţă şi profesori au semnat un apel public adresat liderilor politici, cărora le cer să înăsprească măsurile de combatere a pandemiei. În caz contrar, avertizează ei, consecinţele vor fi măsurate ”în suferinţa şi moarte”.

Dr. Anthony Fauci, Institutul Național de Boli Infecțioase: “Nu trebuie neapărat să ne întoarcem la carantină totală, dar categoric trebuie pusă pauză şi poate chiar să facem câţiva paşi înapoi.”

Dr. Aileen Marty, expert în boli infecțioase: “Pur şi simplu ne ”înecăm”. Numărul de cazuri este copleşitor.”

Florida, California şi Texas o duc cel mai rău, depăşind în fiecare zi recordul din ajun.

Dr. Deborah Birx, White House Coronavirus Task Force: ”În trei state mari se repeta situaţia critică existenta în New York, în martie-aprilie.”

În ultima săptămână, chiar şi preşedintele Trump pare să fi făcut un viraj dramatic în atitudinea sa faţă de gravitatea situaţiei.

Dr. Anthony Fauci: “Cred că preşedintele şi alţii responsabili de la Casa Albă ne-au auzit pe noi vorbind despre situaţia actuală. Poate că ăsta le-a influenţat atitudinea.”

Şi ultimele sondaje explică schimbarea de ton. Popularitatea preşedintelui a scăzut semnificativ, iar Donald Trump a mers până la a recunoaşte că regretă unele reacţii.

Reporter: Vi se întâmplă să postaţi ceva pe Twitter şi a doua zi, la trezire, să vă gândiţi că mai bine n-o făceaţi?
Donald Trump: Adesea, prea des chiar. Te descarci, scrii tot ce simţi şi după aia eşti asaltat de telefoane: “Chiar ai scris asta?” Şi descoperi că poate ai greşit.

Ce se întâmplă în Europa

Dincoace de Ocean, Belgia a devenit prima ţară care impune purtarea măştilor şi în aer liber. Până acum, masca era obligatorie doar în transportul public, magazine, lăcaşuri de cult, cinematografe şi muzee. Cu aproape 10 mii de decese şi peste 65 de mii de îmbolnăviri, Belgia a raportat în ultima săptămână o medie de 210 noi infectări pe zi. E o creştere de peste 60% faţă de săptămâna precedentă.

Sophie Wilmès, premierul Belgiei: “Din această sâmbătă, măştile vor fi obligatorii în pieţe, talciocuri şi pe străzile comerciale, dar şi în orice alt spaţiu intens circulat.”

În Spania, autorităţile au închis din nou cluburile de noapte şi sălile de cinema din Catalonia, după ce măsură a fost luată iniţial doar pentru Barcelona. Pe lângă locurile de distracţie, este o tradiţie pentru catalani să se adune noaptea în pieţe publice pentru socializare. Dar medicii spun că acest obicei a dus la înmulţirea cazurilor de Covid 19.


blank