Featured, International

Americanii, bombardierele și o nouă demonstarție de forță în fața Coreei de Nord

Coreea de Nord şi-a multiplicat în ultimele luni testele nucleare iar vineri a efectuat cel mai puternic test nuclear al său, realizat ca şi precedentele la centrul de la Punggye-ri, în nord-estul ţării. Phenianul a afirmat că a testat o ogivă nucleară susceptibilă să fie montată pe o rachetă. Miniaturizarea încărcăturilor este unul din aspectele-cheie ale oricărui program nuclear militar, pentru că importanţa descurajării ţine de asemenea de capacitatea de proiectare a bombelor.

Ca răspuns, americanii au trimis două bombardiere B-1B pentru a survola Coreea de Sud într-o demonstraţie de forţă împotriva Coreii de Nord.
Survolurile de marţi „au scopul de a adresa un avertisment clar Coreii de Nord cu privire la testele sale nucleare pentru a împiedica orice provocare suplimentară”, a declarat jurnaliştilor Moon Sang-Gyun, purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Aparatele supersonice au intrat în spaţiul aerian sud-coreean în jurul orei 10:00 (01:00 GMT), survolând baza aeriană americană Osan de la Pyeongtaek, situată la aproximativ 64 km sud de Seul.

Fiecare aparat, provenind de la baza aeriană Andersen din Guam, în Pacific, era escortat de avioane de vânătoare americane şi sud-coreene.

„Demonstraţia de astăzi este doar un exemplu din larga gamă a capacităţilor acestei alianţe solide care urmăreşte să furnizeze şi să întărească descurajarea”, a declarat generalul Vincent Brooks, comandant al forţelor americane în Coreea de Sud.

„Testul nuclear nord-coreean constituie o escaladare periculoasă şi prezintă o ameninţare inacceptabilă”, a adăugat generalul american, reafirmând „angajamentul de nezdruncinat” al SUA în apărarea aliaţilor săi din regiune.

SUA „vor lua măsurile necesare pentru a ajunge la aceasta, prin operaţiuni similare celei de astăzi şi prin desfăşurarea bateriei THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) în Peninsula Coreeană”, a adăugat el, referindu-se la scutul antirachetă american care urmează să fie instalat în Coreea de Sud.

blank