Politic, Stiri

Amenințare electorală gravă pentru PDL: scor cu o singură cifră pe 25 mai!

Deomocrat-liberarlii nu reuşesc să oprească trendul descrescător

 Blaga (2)

Atacurile din campanie ale PDL împotriva Mișcării Populare nu au fost întâmplătoare. Strategii democrat-liberalilor au luat decizia de a lua la ochi partidul nou-înființat pentru că sondajele interne au arătat o luptă mult mai strânsă pentru locul 3 decât ar reieși din cifrele date publicității.

PDL nu reușește să oprească trendul descrescător pe care se află de la scindarea partidului și se apropie rapid de cifra critică de 10%

Astfel, PDL nu reușește să oprească trendul descrescător pe care se află de la scindarea partidului și se apropie rapid de cifra critică de 10%. Ultimul sondaj intern făcut la începutul acestei săptămâni plasează PDL puțin deasupra acestei cifre, iar simulările realizate pentru diverse niveluri ale prezenței la vot arată că, în urma unei mobilizări puternice a electoratului, PMP poate întrece partidul lui Vasile Blaga. Astfel, dacă prezența la urne o va depăși pe cea din 2009, de 27,7%, PDL ar putea ajunge al patrulea partid din România, în urma Mișcării Populare.

Pentru a opri căderea PDL și creșterea PMP, strategii partidului au decis să se concentreze în campanie pe atacuri împotriva Elenei Udrea și a Mișcării Populare. Strategia nu pare însă să fi funcționat, cifrele PDL de la sfârșitul campaniei fiind mai proaste decât cele de la început.

Mai grav este că în ultimele zile ale campaniei electorale doi primari importanți ai PDL, Emil Boc de la Cluj și Constantin Gherghe de la Drobeta-Turnu Severin, au dat semne puternice de susținere pentru candidații Mișcării Populare. Emil Boc a participat la un eveniment electoral al PMP, în timp ce Constantin Gherghe s-a înscris în Fundația Mișcarea Populară, organizația care reunește și alți susținători ai PMP care sunt încă membri PDL, cum ar fi Gheorghe Falcă, primarul Aradului și Gheorghe Ștefan, edilul din Piatra Neamț.

Astfel, PDL este pe cale să își piardă arma principală pe care miza în aceste alegeri: mobilizarea structurilor locale. Tot mai multe organizații teritoriale au cedat în campanie, demobilizate de presiunile făcute de PSD și de lipsa unor direcții clare venite de la centru. În unele județe din Moldova, PDL nu se așteaptă scoruri mai mari de 8-9% și se află la distanță apreciabilă în urma PMP. În aceste condiții, Vasile Blaga se va concentra în ziua alegerilor pe mobilizare în județele considerate fiefuri portocalii, cum ar fi cele din Ardeal și cele din nordul Moldovei, unde Gheorghe Flutur încă are o influență puternică.

Sursele menționate au estimat că în 10-12 județe din țară PDL se va situa cu certitudine deasupra Miscării Populare, în timp ce în alte 10-11 județe este de așteptat ca PDL să fie în urma PMP. Lupta se va da în restul județelor (majoritatea din Ardeal și Oltenia), precum și în Capitală, unde se va decide practic locul 3 în alegeri.

 

 

blank