Alți bugetari primesc
Politic

Alți bugetari primesc salarii mai mari. Armata și serviciile secrete beneficiază de generozitatea din anul electoral

Alți bugetari primesc salarii mai mari. Guvernul a adoptat un act normativ în baza căruia vor fi majorate salariile personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, vor fi majorate și indemnizaţiile pentru participarea la misiuni, exerciţii şi aplicaţii militare.

Alți bugetari primesc salarii mai mari, în apropierea campaniei electorale, face ca guvernanții să fie mult mai atenți la nevoile românilor. După ce s-au lăudat cu majorarea pensiilor, la începutul anului, urmează noi creșteri, de această dată la salariile bugetarilor. Sunt vicați lucrătorii din MApN, dar și din poliție și securitate națională.

Guvernul deschide visteria pentru bugetari

Politicienii aflați la guvernare au devenit, dintr-o dată, sensibili la nevoile mai multor categorii de angajați bugetari. Joi, 21 martie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a majorat salariile pentru lucrătorii din MApN, din MAI, dar și din serviciile secrete. Este vorba despre OUG care stabilește drepturi pentru lucrătorii din Apărare. Sunt prevăzute sume pentru pregătirea şi executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional.

„Prin această ordonanţă se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcţie sau salariul de funcţie sau salariul de bază, pentru personalul din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizaţiei de delegare – detaşare pentru personalul din instituţiile de apărare ordine publică şi securitate naţională”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului

„Este vorba despre personalul care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare şi aplicaţii în tabere sau un poligoane, cu participare internaţională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore şi la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Alți bugetari primesc

Impactul bugetar al măsurii

Aplicarea noilor majorări salariale va avea un impact bugetar estimat de guvernul Ciolacu la circa 1,1 miliarde de lei pentru anul în curs. Informația apare în nota de fundamentare a a ordonanței de urgență.

Decizia de majorarea a salariilor vine pe fondul îngrijorărilor Comisiei Europene privind capacitatea guvernului PSD-PNL de a reduce deficitul bugetar. Oficialii de la Bruxelles au atras atenția că se așteaptă ca deficitul României să crească la 7% din PIB. Aceasta în condițiile în care Guvernul a estimat prin legea bugetului, că deficitul se va încadra în 5%.

Anul trecut cheltuielile statului cu personalul bugetar au crescut cu 12,8% până la un nivel de 132 de miliarde de lei, respectiv 22% din total. Printre cei care au beneficiat de majorări salariale se numără lucrătorii din Educație și din Sănătate. De asemenea, majorări au fost și în administrația publică, Poliție precum și în unele deconcentrate.

În luna ianuarie, Guvernul a cheltuit cu 20,8% mai mult pe salarii decât în luna similară a anului trecut, conform datelor ofciale ale ministerului de Finanțe. Nivelul cheltuielilor a fost dublu față de inflația de 10,4% înregistrată anul trecut.

2

Guvernul a dat drumul angajărilor în sistemul public

În ultimul an, statul a scos la angajare un număr de circa 40.000 de posturi, ducând totalul bugetarilor la aproape 1,3 milioane de lucrători. Este vorba despre o cincime din numărul total de angajați din economie.

România este văzută drept un paradis al bugetarilor, conform analizelor Consiliului Fiscal. Guvernul Ciolacu nu reușește să țină sub control deficitul bugetar și nici să facă investițiile promise. În schimb, consumă foarte multe resurse pentru salariile angajaților din sistemul public.

La polul opus, adică cea mai mică pondere a salariilor bugetarilor raportat la puterea economiei este chiar Germania.

blank