Featured, Social

Altă bătaie de joc, cu așa – zisa recalculare a pensiilor: Dacă te îmbolnăvești și mai rău, îți scade pensia de invaliditate!

După țeapa luată de cei care au lucrat în grupe de muncă, și cărora, în urma recalculării, le-au rezultat pensii mai mici, a venit rândul celor cu pensii de invaliditate: Dacă se îmbolnăvesc și mai rău, acestora le scade pensia de invaliditate! Prezentăm azi un caz uluitor, în care, pensia a fost scăzută, după ce bolnava s-a îmbolnăvit și mai tare.

Nu-i o glumă sinistră și nu-i nici o greșeală. Din păcate. Doamna Ana Chimiuc, din comuna Dărmănești, județul Suceava, ne-a semnalat printr-o scrisoare că, pentru pensia de invaliditate, gradul III, primea 728 de lei/lună. Dar, anul trecut, boala s-a agravat, a trecut pe tratamente cu citostatice și comisia medicală a trecut-o de la gradul III, la gradul II de invaliditate. Ca urmare, Casa de Pensii Suceava i-a reclaculat pensia de invaliditate și i-a trimis acasă o decizie stupefiantă: de la 728 de lei, pensia i-a fost scăzută la 684 de lei. Am citit și recitit documentele primite redacție, ne-am frecat la ochi și tot nu ne venea să credem. Așadar, bolnava nu s-a însănătoșit, ci, dimpotrivă, s-a îmbolnăvit mai rău, de cancer, comisia medicală a trecut-o într-un grad superior de invaliditate, dar, după recalculare, i se scade pensia de invaliditate!?

Casa de pensii Suceava: “Așa prevede legea”

Firește, ne-am adresat Casei de Pensii Suceava, cerând lămuriri. Iată răspunsul primit: “Doamna Chimiuc Ana s-a adresat în scris instituției noastre, la data de 24.10.2017, solicitând lămuriri legate de decizia de pensie (…), pe baza căreia i s-a schimbat gradul de invaliditate, din III, în II. La data de 14.11.2017, instituția noastră a răspuns doamnei Chimiuc Ana și i s-a prezentat modul de calcul al punctajului stabilit prin decizia mentionată. Conform art.78, alin.(3) din Legea 263/2010, dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează, începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, emisă în urma revizuirii medicale. Ca urmare, instituția noastră a pus în aplicare prevederea legală de schimbare a gradului de invaliditate, începând cu 01.10.2017, decizia medicală de schimbare a gradului fiind emisă la 21.09.2017. La analiza cazului trebuie avut în vedere faptul că doamna Chimiuc Ana s-a pensionat începând cu 01.10.2007, conform Legii 19/2000, în vigoare la acel moment, numărul total de puncte realizate fiind 21,82797 și care, raportate la un stagiu complet de cotizare prevazut de lege, de 30 ani, a rezultat un punctaj mediu anual de 0,72760 puncte. Stagiul poțential, calculat conform art.59, alin(1), din Legea 19/2000, a fost de 3 ani, 4 luni și 15 zile -1,34977 puncte suplimentare (diferența dintre 26 ani, 7 luni și 15 zile, cât a realizat stagiu de cotizare doamna Chimiuc Ana și stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, de 30 ani). La emiterea deciziei de schimbare a gradului de invaliditate, s-au aplicat prevederile Legii 263/2010, numărul total de puncte realizate fiind 21,19291 și care, raportate la un stagiu complet de cotizare prevăzut de lege, de 31 ani, a rezultat un punctaj mediu anual de 0,68364 puncte. Stagiul potențial calculat este de 1 an, 3 luni și 14 zile- 0,70889 puncte suplimentare (diferența dintre vârsta de 59 ani, 8 luni și 16 zile, pe care o avea, la data de 01.10.2017, și vârsta standard de pensionare, de 61 ani)”.

O lege nemiloasă, care scade pensia de invaliditate!

Așadar, faptul că scade pensia de invaliditate, în cazul acestei bolnave (și, cu siguranță, nu este singura), se datorează “ legii”. Cine a făcut legea asta nemiloasă, de-a dreptul tâmpită? Nu cumva este vorba de niște norme de aplicare greșite? Cum poți să-i scazi pensia unui om aflat în suferință cumplită? Dacă nu poți s-o mărești, măcar las-o la același nivel.

blank