Alocațiile copiilor ar putea crește din impozitarea pensiilor speciale este insuficientă pentru a suporta dublarea alocațiilor, a arătat ministrul finanţelor, Florin Cîțu. Ideea de a lega pensiile speciale de dublarea alocațiilor „este cea mai mare minciună”, a spus șeful Finanțelor.

Actuala, lege care a trecut de Parlament, dar trebuie să fie discutată în toamnă de CCR, prevede o supraimpozitare a pensiilor speciale care depășesc 7.000 de lei pe lună.

Cîțu a reamintit că 80 la sută dintre pensiile speciale sunt pensiile militarilor, care înseamnă altceva.

Ministrul finanțelor a arătat că dublarea alocaţiilor ar însemna un efort financiar reprezentând 8 miliarde de lei, în timp ce suma de la pensii speciale este mult mai mică.

„Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu.

Alocațiile copiilor vor crește. Un proiect de lege, peste două săptămâni
El a mai spus că în buget nu sunt prevăzute în prezent resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, în condițiile în care legea a fost votată de Parlament după ce se votase bugetul.

Ministrul a promis că în următoarele două săptămâni Guvernul va prezenta, totuși, o soluție de creștere a alocațiilor sub forma unui proiect de lege, însă nu a putut preciza cu cât vor crește sumele, subliniind că în cele din urmă aceasta este o decizie politică.

„Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu… (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a explicat Florin Cîţu.

Cîțu: Legea de marirea Alocațiile copiilor este neconstituțională
Pe de altă parte, ministrul finanţelor susține că legea privind dublarea alocaţiilor este neconstituţională, în ciuda recentei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) pe tema dublării alocaţiilor, în urma căreia legea va merge la promulgare la președinte.

„Pentru mine lucrurile nu se schimbă. Această decizie (a CCR, n.r.) nu are nicio legătură cu dublarea alocaţiilor. Era o decizie care spunea că Parlamentul României poate să dea o lege care respinge prorogarea acestei dublări a alocaţiilor. Dar rămâne un lucru foarte clar: legea (dublării alocaţiilor, n.r.) este neconstituţională, pentru că încalcă articolul 138 din Constituţie, aliniatul 5, care spune foarte clar: orice cheltuială bugetară trebuie să aibă stabilită o sursă de finanţare. Această lege, acest articol introdus, nu are sursă de finanţare stabilită, deci este clar pentru toată lumea că este o lege neconstituţională”, a declarat Florin Cîţu.

Nu se vor tăia bani de la investiții!
Ministrul finanțelor este, însă, sigur de un lucru: nu va fi de acord să fie tăiați bani de la investiții prin care să se acopere cheltuielile legate de alocații. „Dacă nu investim, n-o să mai existăm ca economie în anii următori”, a avertizat Cîțu.

„Problema pe care am identificat-o este că această lege (pentru dublarea alocațiilor – n.r.) a fost votată în Parlament după ce a fost trecut Bugetul României. Şi acum, dacă mâine trebuie să implementăm această lege, nu există resurse în buget. Nu ai cum! Trebuie să măreşti deficitul bugetar cu suma cu care vei creşte aceste alocaţii. Ca să măreşti deficitul bugetar, trebuie să aprobi o rectificare bugetară, pentru că altfel nu ai cum – nu poţi să faci o derogare la Legea Bugetului şi prin care să schimbi acei indicatori din lege. Sau să tăiem din altă parte, să tăiem de la investiţii, ceea ce nu vom face!”, a asigurat Cîţu, la Digi24.

„Aşa cum am construit bugetul, am alocat până acum resurse importante către investiţii, mai multe decât în ultimii 10 ani. Dacă vrem să avem bani în continuare să plătim şi pensii şi alocaţii şi salarii, trebuie să alocăm bani pentru investiţii. Dacă nu, dacă decizia este să nu mergem către investiţii, ci să alocăm bani în altă parte, nu vom mai avea bani în anii viitori. Această strategie a fost folosită în trecut şi a dat greş”, a punctat Florin Cîţu.