Economic, Stiri

Alocaţii MAJORATE pentru copiii din familiile cu venituri reduse

Premierul României, Victor Ponta, a anunţat că săptămâna viitoare, în sedinţa de guvern, se va lua decizia majorării alocaţiilor. Măsura s-ar aplica pentru 500.000 de copii care provin din familii cu venituri reduse. Mai mult, şeful Guvernului spune că se vor dubla şi sumele acordate pentru copii instituţionalizaţi.

bani

„Cred că miercuri o să avem în şedinţa de Guvern decizia privind creşterea alocaţiei pentru 500.000 de copii din familiile cu venituri reduse şi pentru cei 60.000 de copii aflaţi în diverse forme de asistenţă, fie cei din sistemul instituţionalizat, fie cei ce au asistent sau stau la familii. Putem să facem un lucru simplu: de la umilitoarea sumă de 8 lei, alocată în fiecare zi putem să o dublăm, să ajungem la 16 lei”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Curtea Constituţională a adoptat mai multe decizii prin care a stabilit că alocaţia este un drept care se acordă tuturor copiilor în mod egal, indiferent de veniturile părinţilor sau de rezultatele copiilor la şcoală. Jurisprudenţa Curţii a pus şi în trecut probleme găsirii unei soluţii pentru sprijinirea familiilor sărace prin intermediul alocaţiei pentru copil.

„Sunt părinţi pentru care cei 42 de lei nu contează, pentru alţii e o sursă esenţială. Curtea Constituţională a decis că alocaţia nu poate fi diferită. În măsura în care şi ministrul muncii a venit cu un calcul – să se treacă la 52 de lei – a reieşit 1,4 miliarde de lei primul impact pe buget. Impactul bugetar e foarte mare şi poate găsim o altă metodă în spiritul Curţii Constituţionale pentru că vor fi părinţi care vor spune 10 lei în plus nu mă interesează, şi sunt alţii care spun că îmi trebuie cei 10 lei, dar oricum nu îmi ajung. Soluţiile creative sunt cele realiste. Pentru că altfel să spui dă mai mulţi bani, ne întoarcem la vechea problemă: de unde îi dai”, declarat Ponta în iunie 2013.

Pe 8 octombrie 2013, fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu declara că Guvernul analizează mărirea alocaţiei pentru copii, luându-se în calcul ca, prin revizuirea Constituţiei, mărirea să fie diferenţiată, în funcţie de venituri.

„Nu vă pot spune dacă vom găsi sau nu resursele respective. (…) Este în atenţia noastră, este în atenţia primului-ministru şi, în măsura în care o să găsim o posibilitate… Vă spun că am fi găsit-o foarte uşor dacă nu am fi restricţionaţi de acest lucru, şi anume că trebuie să mărim absolut toate alocaţiile”, a spus Câmpeanu.

Aceasta a explicat că nu se pot mări în mod diferenţiat alocaţiile pentru copii, pentru că prin Constituţie se prevede că este un drept universal, iar dacă o mărire este făcută în funcţie de venituri, Curtea Constituţională va spune imediat că legea nu e constituţională.

„Căutăm în continuare să găsim acele căi de a ajuta familiile sărace şi cu copii mulţi. (..) Aceşti bani nu sunt neapărat folositori cuiva, nu vorbesc de milionari, dar unei persoane care câştigă câteva mii de lei şi care nu va sta niciodată într-un leu sau doi pe care noi îi dăm în plus la alocaţie, în timp ce, pentru o familie foarte săracă, contează foarte mult şi un leu, doi, dacă alocăm în plus”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Câmpeanu a mai arătat că Executivul se află în acest moment în analiza bugetului pentru anul viitor şi a amintit că o măsură luată deja a fost mărirea alocaţiei pentru familiile cu mai mulţi copii, cu 30%, precum şi mărirea plafonului pentru a fi eligibil pentru acordarea acestor bani, de la 320 de lei, la 550 de lei.

Ministrul Muncii a ţinut să precizeze că se ia în calcul ca, la revizuirea Constituţiei, să existe posibilitatea măririi alocaţiilor în funcţie de veniturile părinţilor.

blank