Featured, Politic

Alina Gorghiu, șefa PNL este contestată până și de colegii de partid: ”A reușit să coboare procentele PNL”

Cu doar o săptămână înainte de alegeri situaţia PNL în sondaj este destul de nasoală și se pare că eveniment generator de emoţie în favoarea liberalilor este mai puţin probabil, scrie deputatul PNL Radu Zlati, într-o analiză critică la adresa propriului partid.

Radu Zlati candidează în judeţul Cluj, pe o poziţie neeligibilă, iar acum îşi permite să o critice inclusiv pe Alina Gorghiu, despre care scrie că a dus partidul în jos, către propriul procent de favorabilitate.

“În scenariul favorabil unei guvernări de dreapta: PSD ia doar 38-39%, cu un ALDE la 5%, astfel încât PNL+USR să se apropie, combinate, de scorul PSD luat individual. În această configurație, este posibil ca mandatul de premier în căutarea unui sprijin parlamentar să fie încredințat lui Dacian Cioloș, care să adune în spatele steagului său nu doar PNL și USR, ci și UDMR, PMP, parlamentarii minorităților și câțiva candidați care, în zilele de după alegeri, îți vor fi găsit o vocație de independent.

Fiecare punct procentual peste 39%, pentru PSD, apropie partidul lui Dragnea de situația în care, în urma redistribuirilor, să se poată impune în fața unui președinte ostil, în special dacă ALDE reușeșște, la rândul său, să ciupească câteva procente peste pragul de 5%”, scrie Zlati pe blog.

Fără să se declare strateg electoral, deputatul are şi câte concluzii certe:

“O campanie electorală se poate face folosind o personalitate politică în calitate de locomotivă la nivel național, sau nu.
Dacă se alege idea locomotivei electorale, trebuie îndeplinite în mod simultan două condiții: (1) personalitatea politică să aibă o favorabilitate electorală sensibil mai mare decât partidul ”tractat” și (2) respectiva personalitate să ”are” țara în lung și în lat, pentru a îți pune în valoare potențialul electoral și pentru a îl transfera partidului.
PNL a folosit în această campanie 2 locomotive electorale: Dacian Cioloș și Alina Gorghiu. Primul nu a îndeplinit condiția numărul (2), cea de a doua nu îndeplinește condiția numărul (1).
Rezultatul, deocamdată? Dacian Cioloș nu a reușit (pentru că nici nu a încercat vizibil) să transfere din favorabilitatea sa către PNL (nici către USR, de altfel) în timp ce Alina Gorghiu a reușit să coboare procentele PNL înspre propria domniei sale rată de favorabilitate și încredere.”