Alianţa Pacienţilor Cronici
Actualitate, Featured

Alianţa Pacienţilor Cronici: Criza medicamentelor pentru bolnavii cronici loveste din nou

Alianţa Pacienţilor Cronici atrage atenţia asupra lipsei de medicamente din România. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții Alianței susțin că situația este critică și solicită decidenților din sănătate să vină cu soluții.

„Contrar tuturor declaraţiilor făcute de către miniştrii Sănătăţii în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din ţara noastră. Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica preţului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din preţul de vânzare al medicamentelor şi mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici şi Rozalina Lăpădatu, vicepreşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Alianţa Pacienţilor Cronici a fost informată că lipsesc următoarele medicamente: Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx injecţii (Hunedoara), Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (sunt judeţe în care nu se găseşte), Femoston, Methotrexat 2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare şi microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazonă – 1mg, Eritromicină 250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol LP dw e 160, Madopar HBS.

Alianța Pacienților Critici susține că măsurile luate până acum de decidenții din sănătate au agravat lipsa medicamentelor.

„Aşteptăm, de mai mulţi ani deja, ca decidenţii din sănătate să aibă curajul să abordeze tema medicamentelor lipsă şi să vină cu soluţii reale de rezolvare a acestei crize de medicamente. Soluţii care să nu includă: lista medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din UE, importul prin procedura de nevoi speciale. Este clar că aceste măsuri nu au produs efectele scontate şi nu au rezolvat criza medicamentelor lipsă, ba dimpotrivă au adâncit mai tare această criză care lasă mulţi dintre pacienţii români fără acces la tratamentele necesare, vitale.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România, APCR, îşi exprimă încă odată deschiderea de a participa la orice initiativa de genul: dezbatere, grup de lucru care ar putea să producă soluţii pentru rezolvarea crizei medicamentelor lipsă”, se arată în scrisoarea Alianţei
Pacienţilor Cronici din România.