Alexandru Rafila: susține că pentru a fi înteleasă, carantina terbuie explicată
Actualitate, Featured

Alexandru Rafila: susţine că pentru a fi înteleasă, carantina trebuie explicată

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Dacă autoritățile locale sunt cele care contestă măsura carantinei, efectele asupra oamenilor vor fi negative, adaugă el. Măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor de autoritățile locale, care trebuie să dea și propriul exemplu, spune medicul OMS.

Măsura carantinei unei localități mici și-a dovedit eficiența, spune medicul, Alexandru Rafila amintind de cazul Țăndărei, localitate băgată în carantină în perioada stării de urgență.

„Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, a spus Rafila.

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității.

Inclusiv exemple personale ale autorităților locale privind respectarea măsurilor de carantină cred că sunt esențiale”, a adăugat Rafila.

„Trebuie să le explic oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru 2 săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie”, a mai spus medicul.

El adaugă că oamenilor trebuie să li se explice în continuare necesitatea respectării măsurilor de siguranță, chiar dacă educarea lor nu va avea efect de pe o zi pe alta.

„Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a spus medicul.


blank