Iohannis
Actualitate

Alertă la granița României! Iohannis a fost informat: Armata a mutat în zonă…

Klaus Iohannis a făcut anunțul! Președintele României a făcut noi declarații despre războiul ruso-ucrainean în cadrul reuniunii Comunității Politice Europene de la Granada. Mai precis, el s-a concentrat mai ales pe atacurile rușilor din Delta Dunării.

Klaus Iohannis denunță drept crime de război atacurile rușilor din Delta Dunării

Klaus Iohannis a vorbit joi despre perspectiva României asupra războiului. Discursul a fost ținut la cea de-a treia reuniune a Comunităţii Politice Europene, de la Palatul Congreselor Granada, Spania. El a precizat că statul român consideră că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre trebuie tratate drept crime de război.

El a adăugat și că NATO a făcut demersurile necesare pentru protejarea zonei Deltei Dunării. Mai ales în ceea ce privește dronele rătăcite pe teritoriu românesc.

Iohannis spune că a primit răspunsuri foarte concrete de la NATO atunci când a cerut ajutorul în contextul atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene. Potrivit lui, România pregătește alături de NATO apărarea antidronă suplimentară la graniță. Ca exemplu el oferă ajutorul dat de SUA, care a alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană.

„Am discutat chestiunile legale de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete.

Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrează la asta, deși lucrurile se mișcă”, a declarat președintele.

El a vorbit și despre faptul că armata își concentrează armele de apărare în zonă, în această perioadă:

„Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente nedorite. Oricum aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, pentru că acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele s-a întâlnit și cu Volodimir Zelenski la Summitul Comunităţii Politice Europene

„Particip la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene găzduit astăzi de Spania, la Granada. Vom discuta subiecte importante de actualitate. Precum securitatea, energia, mediul şi tranziţia verde, digitalizarea şi inteligenţa artificială, multilateralismul”, a scris preşedintele Iohannis pe X.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că se află în Granada pentru a participa la acest summit european. El și-a exprimat speranța că vor fi încheiate acorduri care să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și să asigure securitatea alimentară în contextul apropiatei ierni, conform AFP.

blank