Mai multe fructe și legume contaminate cu pesticide sunt comercializate în România, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru. Într-o postare pe pagina sa de FB, Ciuhodaru vorbește chiar despre o alertă alimentară și dă și numele substanței toxice incriminate.

„E alertă alimentară. Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt comercializate acum în România. Cel mai frecvent toxic depistat e imazaliul (E233 substanță interzisă în Uniunea Europeană!), scrie Ciuhodaru, care continuă:

Ce trebuie să sţiţi:

1. Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe

2. Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).

3. Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.

4. Nu există antidot.

5. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.

6. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.

7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

8. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.

9. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.

10. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.

Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați! Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.