Alertă de securitate. Cea mai mare bază militară americană din Irak, Ain al-Asad a fost ținta unor noi atacuri cu rachete. Cel puțin trei explozii puternice s-au auzit în perimetrul bazei, semnalând intensificarea violențelor în regiune.
Alertă de securitate. Atac cu rachete la cea mai mare bază militară americană din Irak
Două rachete Katiuşa au fost lansate luni, 5 august, asupra bazei aeriene Ain al-Asad din Irak, care adăpostește forțe americane și internaționale, conform unor surse de securitate citate de Reuters. În urma atacului, nu se cunoaște încă dacă au existat victime sau pagube semnificative în interiorul bazei.
Atacurile cu rachete asupra acestei baze sunt frecvente și sunt atribuite de obicei milițiilor pro-iraniene. Acest incident vine într-un context tensionat, în care se așteaptă o ripostă din partea Iranului împotriva Israelului, ca răspuns la asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran.
Statele Unite au întărit prezența militară în regiune și desfășoară eforturi diplomatice semnificative pentru a descuraja Iranul, încercând să evite escaladarea situației într-un conflict regional extins.
Măsuri de securitate înăsprite recent la cea mai mare bază militară americană din Irak
Ain al-Asad, cea mai mare bază aeriană militară americană din vestul Irakului, a fost din nou ținta unor atacuri cu rachete. Localizată strategic, baza găzduiește forțe americane și internaționale, fiind esențială pentru operațiunile militare din regiune.
Detaliile privind amploarea atacului și responsabilii rămân neclare, însă atacurile asupra acestei baze nu sunt o raritate. La sfârșitul lunii iulie, măsurile de securitate la Ain al-Asad au fost înăsprite, după ce oficialii americani au devenit conștienți de potențiale amenințări. Sistemele radar au fost activate pentru a monitoriza constant spațiul aerian, în încercarea de a preveni și detecta orice atacuri viitoare.
În ciuda măsurilor de securitate, atacurile continuă să se producă. La 26 iulie, două rachete au lovit baza, conform unei surse irakiene anonime.
Tensiunile în regiune continuă Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să confrunte Iranul și aliații săi pe toate fronturile. Acesta a avertizat că oricine va ucide cetățenii israelieni sau va aduce prejudicii țării va plăti un preț foarte mare. În contextul creșterii tensiunilor, Netanyahu a subliniat determinarea Israelului de a-și apăra securitatea națională.
Înaltele autorități internaționale, inclusiv Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, au solicitat tuturor părților implicate și statelor influente să acționeze rapid pentru a preveni un conflict mai amplu în regiune. Apelul vine în contextul unei escaladări a violențelor și a tensiunilor în Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea unui efort concertat pentru menținerea păcii și stabilității.
Statele Unite și-au intensificat eforturile diplomatice pentru a comunica Iranului că o escaladare a conflictului nu este în interesul său. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a menționat că secretarul de stat Antony Blinken a intensificat contactele diplomatice pentru a calma tensiunile din regiune. Totodată, Washingtonul se pregătește pentru toate eventualitățile, reflectând gravitatea situației actuale.
În același timp, Iranul a promis să răzbune asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și a comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, de către Israel. Deși Teheranul a afirmat că nu dorește să escaladeze tensiunile regionale, consideră necesară pedepsirea Israelului pentru aceste acțiuni. Șeful diplomației americane s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt din Qatar și Egipt pentru a discuta despre modalitățile de reducere a tensiunilor din Orientul Mijlociu.