International, Stiri

Alertă! Ce poate să le treacă prin cap adolescentelor americane!

Obsesia tinerelor, întreţinută de reţelele sociale!

thigh_gap_4_400x266_70737200

Cea mai nouă obsesie a adolescentelor americane, alimentată de imaginile ideale prezentate în revistele de modă, este „thigh gap” – un spaţiu între coapse, care, atunci când picioarele sunt întinse, nu se ating. Această caracteristică fizică poate fi obţinută cu ajutorul unor privaţiuni care pot duce la anorexie şi depresie.

Pe platformele Tumblr, Pinterest şi Facebook, fotografiile abundă în coapse mai mult sau mai puţin longiline, prezentate în plan apropiat şi uneori de o subţirime insuportabilă, care provin de la fete foarte tinere, avide să prezinte în faţa lumii întregi succesul obţinut sau, după părerea lor, eşecurile lor tragice.

„Thigh gap-ul meu este uriaş, puteţi să fiţi geloase, fetelor!”, scrie pe platforma Tumblr adolescenta care foloseşte pseudonimul „foster-the-beatles”, atunci când utilizatoarea „skinnysizezero”, solidară, afirmă că „împreună, putem să fim slabe, să avem o talie de 32 cu un frumos thigh gap şi un stomac plat”.

„Am impresia că încep să am şi eu un thigh gap, sunt mulţumită de asta”, adaugă utilizatoarea „elleskyyy”, în timp ce o alta, „starvingforperfection”, se declară debusolată de „thigh gapul (ei) mediocru/ inexistent”.

Această obsesie nu este nouă, însă a fost amplificată de reţelele de socializare. Astfel, un cont pe Twitter, Cara Thigh Gap, este dedicat subţirimii extreme a modelului britanic Cara Delevingne, iar câteva zeci de pagini pe Facebook propun diverse diete şi exerciţii de gimnastică pentru a obţine un astfel de tigh gap.

British Fashion Awards 2012 - Inside
Cara Delevingne este modelul pe care vor să-l urmeze adolescentele

„Să ai acel spaţiu este în fapt ceva foarte dificil de obţinut”, a explicat Barbara Greenberg, psiholog din statul american Connecticut, specializat în psihologia adolescenţilor, întrucât este înainte de toate „o chestiune de structură osoasă”, o particularitate pe care puţine femei o au. Pentru adolescente, o astfel de obsesie „nerealistă” înseamnă că „ele vor trebui să se înfometeze”, a adăugat Barbara Greenberg.

Şi adolescentele chiar asta fac: „Ieri, am mâncat 380 de calorii şi apoi câteva bomboane. S-au făcut 650 de calorii. E dezgustător!”, declară, cu disperare, pe Tumblr, Anastasia, o tânără germană, care spune că îl roagă pe Dumnezeu să o facă slabă. O altă adolescentă se bucură pentru faptul că va petrece ziua „la prieteni, alături de sora mea, care mă lasă să nu mănânc. E super!”.

Necesarul caloric pentru o adolescentă oscilează în jurul valorii de 2.500 de calorii pe zi, potrivit recomandărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Aceste diete „declanşează foarte repede tulburări ale comportamentului alimentar”, a adăugat Barbara Greenberg şi, apoi, traume de ordin fizic la nivelul creierului şi al oaselor, depresii şi comportamente suicidare, potrivit specialiştilor.

Acest ideal de subţirime – „subţire peste tot, cu excepţia sânilor” – este etalat în revistele de modă, acuză Shannon Snapp, sociolog la Universitatea din Arizona, care spune că tinerele „trebuie să înceteze să cumpere acest tip de publicaţii”.

„Mesajul este clar, el spune asta: «Dacă semănaţi cu ea, veţi fi frumoase şi acceptate»”, a adăugat Shannon Snapp, care consideră că „adolescentele sunt, fără îndoială, primele care suportă acea presiune, întrucât se află în plină pubertate”.

Adolescentele obsedate de silueta subţire „încearcă să fie acceptate social, să se încadreze în norme, la fel ca adulţii”, a adăugat Natalie Boero, sociolog la Universitatea de Stat din San Jose.

„Ele ştiu că într-o societate sexistă, corpul lor este o monedă de schimb şi vor să îşi crească ceea ce ele cred că ar fi valoarea lor socială”, a adăugat ea.

Totuşi, o adolescentă care se semnează cu pseudonimul „mannddda”, spune: „Detest când lumea îmi spune că sunt proastă dacă vreau să am un thigh gap şi dacă vreau să fiu slabă. E ceva pe care îl vreau doar pentru MINE. Vreau să mă văd în oglindă şi să fiu fericită”.

În ceea ce-i priveşte pe băieţi, care se presupune că ar fi seduşi de acel tip de siluetă, „studiile arată că ei preferă ceva mai multă carne pe oase”, afirmă Abigail Saguy, sociolog la Universitatea California din Los Angeles.

Aceeaşi specialistă în imaginea corporală este de părere că silueta subţire „a devenit tot mai mult asociată cu clasa socială şi este un mijloc care arată un statut social superior”.

În sens invers, „silueta corpolentă implică nu doar un statut inferior, dar ea poate chiar să îl declanşeze”. „Studiile arată că femeile corpolente vor fi mai puţin angajate. Dacă sunt angajate, vor fi mai prost plătite. Se vor căsători mai rar etc.”, a adăugat Abigail Saguy.

Cu toate acestea, „rezistenţa” se organizează în rândul tinerelor şi numeroase adolescente au început să ironizeze, pe aceleaşi reţele de socializare, obsesia pentru thigh gap.

 

 

blank