Aleksei Navalnîi
International

Aleksei Navalnîi spune că soldații ruși au ucis un ucrainean care avea același nume ca el: „Aparent, au sperat că era vreo rudă de-a mea”

Aleksei Navalnîi, poate cel mai proeminent critic al Kremlinului din Federația Rusă, susține că soldații ruși l-au ucis pe Ilya Navanlnîi, un bărbat în vârstă de 60 de ani din orașul ucrainean Bucea, doar pentru că acesta avea același nume de familie ca opozantul rus care se află în detenție.

Opozantul Aleksei Navalnîi spune că soldații ruși au ucis un ucrainean care avea același nume ca el. Forțele ruse s-au retras din Bucea luna trecută, iar oficialii ucraineni susțin că au descoperit ulterior peste 400 de trupuri neînsuflețite care ar fi aparținut unor persoane ucise de ocupanții ruși. Acuzațiile – pe care Reuters spune că nu le-a putut verifica – au stârnit reacții vehemente din partea Occidentului, însă Moscova le-a respins drept o „fabricație monstruoasă” menită să denigreze armata rusă.

Aleksei Navalnîi a postat pe Twitter o fotografie cu un pașaport care poartă numele lui Ilya Ivanovici Navalnîi. Opozantul rus susține că documentul pare să fi fost lăsat în mod deliberat lângă un trup neînsuflețit din Bucea.

„O persoană complet nevinovată a fost ucisă de călăii lui Putin (cum altfel îi pot numi? În mod clar nu `soldați ruși`) pentru că este tizul meu”, a scris Navalnîi.

„Aparent, au sperat că era vreo rudă de-a mea”, a continuat cel mai proeminent critic al Kremlinului.

Ministerul rus al apărării deocamdată nu a avut o reacție pe acest subiect.

Aleksei Navalnîi susține că, deși nu știe dacă bărbatul respectiv îi era într-adevăr rudă sau nu, victima provenea din aceeași localitate ca tatăl său. Cu această ocazie, opozantul rus a îndemnat din nou populația să protesteze împotriva războiului din Ucraina.

Milioane de persoane au fost forțate să fugă din Ucraina de la începutul invaziei declanșate de Federația Rusă. Mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar localitățile ucrainene au fost transformate în ruină.

Kremlinul susține că acțiunile sale sunt o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „eliberarea” Ucrainei de naționaliștii extremiști. Kievul și Occidentul au denunțat poziția Moscovei drept un pretext pentru o invazie ilegală, nejustificată și complet neprovocată.

În vârstă de 45 de ani, Aleksei Navalnîi a fost trimis la închisoare în 2021, odată ce a revenit în Rusia din Germania, unde s-a recuperat după ce a fost atacat cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Opozantul l-a învinuit pentru atac chiar pe președintele rus Vladimir Putin, o acuzație pe care Kremlinul o neagă vehement.

blank