Participarea la alegerile regionale din Franţa se anunţă a fi una extrem de scăzută în primul tur al scrutinului. Este posibil ca, prima oară, extrema dreaptă să înregistreze un avans, cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Alegerile regionale din Franţa 2021. Extrema dreaptă franceză, Rassemblement National (Adunarea Naţională, RN, fostul Front Naţional) condus de Marine Le Pen, a obţinut duminică un rezultat mai puţin bun decât anunţau sondajele, în primul tur al alegerilor regionale şi departamentale, după cum arată primele estimări.

„Un salt est posibil” înainte de al doilea tur, duminica viitoare, a reacţionat la postul privat de televiziune TF1 vicepreşedintele RN, Jordan Bardella.

Chiar dacă sondajele creditau partidul cu şanse mari la alegerile regionale, Rassemblement National nu s-a clasat pe primul loc în niciuna dintre cele 6 din 13 regiuni pentru care erau disponibile estimări puţin după orele 18:00 GMT.

Sondajele sugerau că Rassemblement National ar putea fi formaţiunea cea mai votată în şase regiuni în acest prim tur.

În schimb, artidul preşedintelui Emmanuel Macron nu a înregistrat nici el rezultate bune, la mai puţin de un an după alegerile prezidenţiale.

Participarea la alegerile regionale din Franţa 2021 era la orele 17 (15:00 GMT) la numai 26,72%, mult sub cele 40% de la precedentele alegeri regionale din 2015.

Potrivit LeParisien, la nivel naţional, Republicanii ar fi obţinut 27,2% dintre voturi, urmaţi de Adunarea Naţională – RN partidul de extremă dreapta al lui Marine le Pen – 19,3%.

Secţiile de votare s-au deschis la orele locale 08:00 (06:00 GMT) pentru acest scrutin organizat cu trei luni mai târziu, din cauza crizei sanitare generate de COVID.

Alegerile regionale din Franţa 2021 se vor va desfăşura în două tururi: pe 20 şi pe 27 iunie. Primele estimări ale rezultatelor vor fi anunţate în jurul orelor 18:00 GMT, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Alegerile regionale din Franţa 2021. Miză uriaşă la nivel politic, cu un an înainte de prezidenţiale
Aproape 48 de milioane de cetăţeni au fost chemaţi la urne pentru a reînnoi adunările regionale şi departamentale în 13 regiuni din Franţa metropolitană şi în cinci teritorii de peste mări.

Miza acestui scrutin este una importantă pentru că cele 13 regiuni ale Franţei au competenţe în domeniul transportului public, precum şi în cel al învăţământului secundar şi al amenajării teritoriului.

Pentru prima dată, câteva dintre ele ar putea fi conduse de Rassemblement National (Adunarea Naţională – RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine le Pen.

Acest prim tur a fost marcat de câteva incidente în organizare, precum secţii de votare care nu au fost deschise la ora fixată sau buletine lipsă.