Politic, Stiri

Alegeri parlamentare parţiale şi anticipate

Aceştia sunt candidaţii înscrişi în fiecare judeţ

 candidati

Birourile Electorale Judeţene au finalizat procedurile de înscriere a candidaţilor pentru alegerile parţiale anticipate pentru Camera Deputaţilor sau Senat, care vor avea loc duminică, 25 mai, în colegii din municipiul Bucureşti şi din şase judeţe – Ilfov, Galaţi, Hunedoara, Satu Mare, Timiş şi Gorj. Câţi candidaţi se luptă pentru posturile de senatori şi deputaţi în fiecare dintre judeţe şi cine sunt aceştia.

GORJ Biroul Electoral Judeţean Gorj a finalizat, luni noapte, procedurile de înscriere a candidaţilor pentru alegerile parţiale anticipate organizate în Colegiul 2 pentru Senat din Gorj, preşedinta PPDD Simona Man fiind ultima care şi-a depus candidatura, cu o jumătate de oră înainte de expirarea termenului de înscriere.

PSD Gorj este reprezentat în alegerile parţiale din 25 mai de ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, originar din Târgu Jiu. Acesta şi-a depus candidatura la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor membri ai Guvernului aflaţi în vizită la Târgu Jiu.

Cu câteva minute înainte de sosirea lui Costoiu la BEJ Gorj şi-a înregistrat candidatura şi preşedintele filialei judeţene a partidului Forţa Civică, Ion Săvoiu. Acesta este om de afaceri şi timp de mai mulţi ani a fost reprezentantul românilor stabiliţi în zona Milano, fiind şi fost şef de cabinet în zona respectivă din partea fostului deputat PDL Marcel Romanescu.

PDL Gorj îl are drept candidat în aceste alegeri pe unul dintre vicepreşedinţii săi, Liviu Cotojman. Acesta este primar al comunei Roşia de Amaradia, grav afectată de alunecări de teren în ultimii zece ani, până acum edilul nefiind implicat în alte campanii electorale, cu excepţia celor din localitatea pe care o conduce.

Un alt primar, Mihai Viorel Mazilu, de la Târgu Cărbuneşti, şi-a depus şi el candidatura, luni, la BEJ Gorj, el fiind şi vicepreşedinte al PNL Gorj.

Pentru acelaşi mandat de deputat candidează şi fostul viceprimar de la Târgu Cărbuneşti Ion Fugaru, el reprezentând Partidul Mişcarea Populară. Fugaru a fost preşedinte al PRM Gorj în perioada 2008-2009, când a fost şi viceprimar al oraşului, ulterior el fiind dat afară din partid, din cauza unor neînţelegeri cu Corneliu Vadim Tudor. Fostul viceprimar şi-a încheiat mandatul la Primăria Târgu Cărbuneşti pe fondul unor dispute cu primarul Mihai Mazilu, Fugaru susţinând că edilul nu ar fi derulat legal unele contracte încheiate de instituţia pe care o conduce. Ion Fugaru s-a înscris în PDL după ce a părăsit PRM, ulterior fiind dat afară şi din acest partid, iar în urmă cu câteva luni s-a înscris în PMP.

Cel de-al şaptelea candidat înscris în cursa electorală este preşedintele PNŢCD Gorj, Matei Catrinoiu. Acesta a mai candidat şi pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, la alegerile din iunie 2012, el fiind în postura de a nu-şi face campanie electorală întrucât era implicat în scandalul arestării judecătoarei Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova. Judecătoarea a fost reţinută, arestată preventiv şi ulterior condamnată întrucât îl şantaja pe Catrinoiu cu fotografii indecente. La sfârşitul anului trecut, liderul ţărănist a fost implicat într-o altă anchetă, după ce a reclamat că fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a încercat să îl mituiască.

Postul de senator în Colegiul 2 Gorj a devenit vacant după ce Toni Greblă a devenit judecător la Curtea Constituţională, începând cu acest an. Colegiul cuprinde oraşele Novaci, Târgu Cărbuneşti şi parţial municipiul Târgu Jiu.

GALAŢI Opt candidaţi s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare parţiale din colegiul uninominal 9 din Circumscripţia Electorală Galaţi pentru Camera Deputaţilor, a declarat reprezentantul AEP în BEJ Galaţi, Andi Mihalache.

Potrivit acestuia, la scurt timp după ora 24.00, toate cele opt candidaturi au fost acceptate de BEJ Galaţi. Candidaţii pentru acest colegiu de deputat sunt: şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Laura Marin (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), liderul PDL Galaţi, Doruleţ Nelu Resmeriţă, fost şef al ISJ, directorul de programe al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Sorin Dănăilă (PNL), Iulian Nicuşor Aramă (PMP), Daniela Angela Hâncu (FC), Monica Dascălu (PPDD), Aurelian Sebastian Constantin (PRM) şi Eugen Gheorghe Stamate (PNŢCD).

Mandatul de deputat în acest colegiu a fost deţinut anterior de Aurel Nechita şi a fost declarat vacant în data de 5 iunie 2013, de plenul Camerei Deputaţilor, în urma deciziei definitive şi irevocabile a ICCJ potrivit căreia Nechita era declarat incompatibil deoarece deţinea atât funcţia de parlamentar, cât şi pe cea de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

SATU MARE Şase candidaţi se vor confrunta, în 25 mai, la alegerile parlamentare parţiale pentru postul de deputat în Colegiul 2 Satu Mare, între aceştia numărându-se Dan Diaconescu, dar şi europarlamentarul Ovidiu Silaghi, care a deţinut mandatul de deputat în acest colegiu şi a renunţat pentru a merge în PE.

Până luni, la ora 24.00, când a expirat termenul limită de depunere a candidaturilor, s-au înscris pentru alegerile parţiale din Colegiul uninominal nr. 2 Satu Mare şase candidaţi.

Astfel, se vor confrunta pentru mandatul de deputat în acest colegiu europarlamentarul Ovidiu Silaghi, din partea Alianţei PSD-UNPR-PC, preşedintele PPDD, Dan Diaconescu, liderul Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Satu Mare, Ileana Blidar, Laura Diana Bota, din partea PMP, Sergiu Lucian Băbăşan, de la Forţa Civică şi Szabolcs Nagy, din partea UDMR.

PNL nu are candidat după ce liberalul Ovidiu Silaghi a fost desemnat candidat din partea Alianţei PSD-UNPR-PC. Iniţial, el fusese desemnat candidat al PNL.

Candidaturile depuse pot fi contestate în termen de 24 de ore.

Mandatul de deputat în Colegiul 2 Satu Mare a fost deţinut de liberalul Ovidiu Silaghi, care a renunţat în schimbul continuării mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Buşoi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, că liberalul Ovidiu Silaghi se va înscrie în PSD, el precizând că altfel acesta nu ar fi putut să candideze pentru postul de deputat din partea social-democraţilor.

Ponta a susţinut că Silaghi va fi candidatul “întregului USL” în colegiul din Satu Mare. “Însă este candidatul, aţi văzut, al întregului USL în acel colegiu de la Satu Mare şi preşedintele CJ PNL şi ceilalţi primari îl susţin, pentru că acolo doar USL poate să câştige şi doar în formula USL am câştigat şi primăria, şi CJ după 12 ani în care, normal, prin sistemul de vot din primul tur, câştiga întotdeauna UDMR”, a spus Ponta.

El a mai susţinut că aceasta este soluţia corectă pentru toată ţara, respectiv soluţia în care candidaţii sunt susţinuţi de USL. “Deci, cred că aşa cum facem la Satu Mare, cum facem la Ilfov, unde susţinem toţi acelaşi candidat, asta e soluţia corectă pentru toată ţara”, a adăugat Ponta.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi va fi susţinut pentru un post de deputat la parţialele din 25 mai de “PSD, Victor Ponta şi prietenii”, ea arătând că PNL nu are nicio legătură cu candidaţii PSD.

TIMIŞ Şapte candidaţi s-au înscris la alegerile parţiale anticipate din Colegiul 3 Timişoara pentru postul de deputat rămas vacant după ce Maria Grapini a decis să candideze la PE, printre aceştia aflându-se fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi directorul Spitalului Judeţean Florin Bîrsăşteanu.

Pentru postul de deputat în Colegiul electoral 3 Timişoara şi-au depus candidaturile Florin Bîrsăşteanu (PSD), Mircea Burghină (FC), Viorel Coifan (PNL), Daniel Funeriu (PMP), Ciprian Mihok (PNŢCD), Balint Petrescu (PDL) şi Florian Zanfir (PPDD), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Candidatul PSD, Florin Bîrsăşteanu, este medic radiolog, el diind director al Spitalului Judeţean din Timişoara. El este membru PSD din anul 2001, fiind consilier local din partea acestui partid în mandatele 2004-2008 şi 2012-2016. În anul 2008 a candidat pentru un post de senator, însă fără succes.

Mircea Burghină, candidatul Forţei Civice, a fost pilot de avion, iar în ultimii ani s-a implicat în activitatea politică.

Candidatul PNL, Viorel Coifan, este membru al acestui partid din anul 1990 şi a fost subprefect, preşedinte de consiliu judeţean în Timiş, apoi deputat în mandatul 2000-2004. În mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, Coifan a fost consilier judeţean. În perioada 1992-2000, el a fost preşedintele PNL Timiş, iar din 2001 a fost vicepreşedintele acestei filiale. Acum este simplu membru.

Daniel Funeriu candidează din partea Partidului Mişcarea Populară atât la alegerile europarlamentare, cât şi pentru postul de deputat în Colegiul electoral 3 Timişoara. El a mai candidat şi în 2007 la PE, atunci din partea PDL, dar fără succes. În perioada 2009-2012 a fost ministrul Educaţiei, în Guvernul Emil Boc. Ulterior, Funeriu a fost cooptat în echipa de consilieri a preşedintelui Traian Băsescu. În luna ianuarie, el a fost eliberat din funcţie şi s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară.

Candidatul PNŢCD, Ciprian Mihok, este preşedintele filialei Timişoara a acestui partid. El este farmacist.

Candidatul PDL, Balint Petrescu, este om de afaceri şi face politică de aproximativ 20 de ani.

Florian Zanfir, candidatul PPDD, este membru al acestui partid încă de la înfiinţare, iar în prezent este consilier judeţean.

Postul de deputat a rămas vacant în Colegiul 3 Timişoara după ce Maria Grapini a demisionat pentru a putea candida la alegerile europarlamentare.

Alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor sau Senat vor avea loc duminică, 25 mai, simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European, în colegii din municipiul Bucureşti şi din şase judeţe – Ilfov, Galaţi, Hunedoara, Satu Mare, Timiş şi Gorj.