Sport

Alegeri FIFA sub semnul scandalului: echipele Europa vor boicota CM din 2018 dacă va fi reales actualul sef FIFA

Echipele de fotbal din Europa ar putea boicota Cupa Mondială din 2018, organizată de Rusia, potrivit anunţului făcut de preşedintele Federaţiei engleze de Fotbal. Naţionalele europene, grupate sub umbrela UEFA, ar putea recurge la acest gest extrem dacă Sepp Blatter rămâne şeful FIFA dupa alegeri, în ciuda scandalului uriaş de corupţie în care este implicată federaţia, scrie cotidianul The Guardian.

The logo of the global football's governing body FIFA is seen on October 3, 2013 at its headquarters in Zurich. FIFA kicked off a crunch meeting behind closed doors, amid claims of rights abuses by 2022 World Cup Qatar and wrangling over plans to hold the tournament in the winter. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Alegeri FIFA. Joseph Blatter se confruntă cu un nou atac după declanşarea anchetelor de proporţie ce vizează FIFA. Echipele europene de fotbal ar putea boicota în masă Cupa Mondială din Rusia, în cazul în care Blatter va rămâne la şefia FIFA. Greg Dyke, preşedintele Federaţiei engleze de Fotbal a făcut propunerea după ce a avertizat că retragerea naţionalei britanice din competiţie „nu va avea niciun impact.”  „Nu are niciun rost ca doar naţionala Marii Britanii să se retragă, dacă toate celelalte echipe participă la campionat. Gestul nostru nu ar avea niciun impact, am fi daţi uitării. În schimb, dacă poţi retrage UEFA, acest lucru ar putea avea un impact. Dacă Blatter este reales la conducerea FIFA, noi trebuie să discutăm despre această posibilitate.”, spune GREG DYKE, preşedintele Federaţiei engleze de Fotbal. Dyke a făcut declaraţia înaintea Congresului FIFA, în care va fi ales noul preşedinte de forului internaţional. În competiţie se află Joseph Blatter, actualul lider al FIFA şi prinţul ALI, vicepreşedintele FIFA Asia. 
 
Mai multe federatii europene acuză FIFA că a acordat Rusiei dreptul de găzdui Cupa Mondială în urma mitei oferite mai multor înalţi oficiali. Aceleaşi acuzaţii se referă şi la acordarea către Qatar a Cupei Mondiale din 2022, pe baza informaţiilor făcute publice de către anchetatorii americani şi elveţieni. 
Acuzaţiile de corupţie vizează acum şi organizarea Mondialului din 2006. Preşedintele Federaţiei Congoleze de Fotbal, Constant Omari, membru în Comitetul Executiv al FIFA, susţine că Germania a mituit Federaţia din Oceania pentru a putea organiza Cupa Mondială. „Germania a cumpărat vocea Oceaniei, ilegal, pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale, dar despre asta nu vorbeşte nimeni. Când e vorba de Germania, nu trebuie spus nimic”, a declarat Omari, potrivit L’Equipe. Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA în cazul de corupţie în care au fost arestate şapte persoane în Elveţia.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat joi Statele Unite ale Americii ca „incearca sa impieduice realegerea lui Blatter”, scrie AFP.
 
 „Este vorba despre o incalcare foarte grosolana a regulilor de functionare a organizatiilor internationale”, a declarat Putin, acuzand Washingtonul ca „isi impune jurisdictia altora” intr-un dosar unde „niciunul dintre functionarii FIFA nu este american” si unde „nicio fapta nu s-a produs in Statele Unite”. „Ne amintim de presiunile exercitate asupra sa pentru a impiedica organizarea Cupei Mondiale de fotbal in Rusia, in 2018”, a declarat seful statului rus, in cadrul unui interviu retransmis joi de Kremlin.
blank