ALDE a transmis miercuri după declarațiile haotice ale guvernanților în spațiul public privind majorările că Guvernul trebuie să se decidă asupra unui punct de vedere comun: sunt sau nu bani pentru creșterea pensiilor?

”Premierul Ludovic Orban ar trebui să aibă o discuție cu miniștrii săi pentru a pune capăt comunicării haotice în spațiul public! Declarațiile contradictorii pe care le fac membrii guvernului creează o lipsă de predictibilitate și de îngrijorare la nivelul populației.

Două exemple în acest sens:

1) Pe data de 20 ianuarie, ministrul Florin Cîțu declara: „Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă. Chiar dacă plafoanele la garanție au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziție către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susține singur această piaţă”.

Ieri, premierul Orban a fost nevoit să contrazică declarația propriului ministru, spunând: „PSD lansează în fiecare zi minciuni, noi şi noi minciuni. Ultima minciună este o campanie mizerabilă, în care populaţia României este dezinformată în mod vădit privitor la prima casă. Aruncă pe piaţă minciuna gogonată că PNL şi Guvernul PNL nu mai finanţează prima casă. Guvernul a avut prevăzută suma, este cred un plafon de două milliarde de lei, urmează să emitem hotărârea de guvern cu stabilirea condiţiilor pe anul în curs şi ca atare dezmit categoric această minciună gogonată”.

Deci, cum stau lucrurile până la urmă?

2) În cursul zilei de miercuri, același ministru Florin Cîțu a făcut o serie de declarații despre majorarea pensiilor, spunând că: „Pensiile vor creşte, la fel ca alocaţiile, cu cât ne va permite bugetul şi situaţia economică. Nu ştiu ce va fi în septembrie. Eu înţeleg că suntem în campanie şi e un subiect care trebuie întreţinut de adversarii noştri, dar e o înmulţire simplă: vezi câte luni are anul şi constaţi că sunt banii în buget”.

Tot ieri, premierul Ludovic Orban a contrazis spusele ministrului său de Finanțe, afirmând că: „Noi am prevăzut în legea bugetului de stat și în legea bugetului asigurărilor sociale de stat suma necesară pentru aplicarea legii pensiilor și ca atare vom crește pensiile”.

La rândul ei, vicepremierul Raluca Turcan a spus și ea: „Cred că aici trebuie adăugat şi punctul de vedere al premierului, care astăzi a afirmat că există bani alocaţi pentru creşterea pensiilor şi o completare pe care eu îmi permit să o fac este următoarea: românii nu au de ce se îngrijora”.

Vorbim despre o temă cu un impact major asupra pensiilor românilor, care a pornit, din păcate, de la declarațiile neinspirate ale premierului. Întrebat duminică la Hotnews dacă pensiile vor crește cu 40% din septembrie, Ludovic Orban a răspuns că „nu e 100% (sigur – n.r.) asta”.

În tot acest vârtej al declarațiilor apar multe confuzii, multe necunoscute. Până la urmă, Guvernul trebuie să se decidă asupra unui punct de vedere comun: sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor?”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ALDE.