Coronavirusul a fost detectat de oamenii de știință pe particule de poluare din aer, sporind temerile că acest lucru ar permite transportarea noului coronavirus pe distanțe mai lungi și ar putea crește numărul de persoane infectate.

Cercetare este încă preliminară și nu se știe încă dacă coronavirus rămâne viabil pe particulele de poluare și nici dacă este suficientă cantitatea de virus pentru a provoca boala, scrie The Guardian

Oamenii de știință italieni au folosit tehnici standard pentru colectarea probelor de poluare a aerului dintr-un loc urban și unul industrial din provincia Bergamo și au identificat o genă specifică pentru Covid-19 în mai multe probe. Detectarea a fost confirmată prin testarea într-un laborator independent.

Profesorul Leonardo Setti de la Universitatea din Bologna, cel care a condus cercetarea, a spus că este important să se investigheze dacă virusul poate fi transportat într-o cantitate mare de poluarea aerului. „Sunt om de știință și sunt îngrijorat când nu știu ceva important”, a spus el. „Dacă știm, putem găsi o soluție. Dar dacă nu știm, putem suferi doar consecințele”.

Citeste si...
Fostul antrenor al echipei de gimnastică a SUA, acuzat de agresiuni sexuale, s-a sinucis

Alte două grupuri de cercetare au sugerat că particulele de poluare a aerului ar putea ajuta coronavirusul să călătorească mai departe în aer.

O analiză statistică făcută de echipa lui Setti sugerează că niveluri mai mari de poluare a particulelor ar putea explica rate mai mari de infecție în anumite părți din nordul Italiei înainte de impunerea măsurilor de carantină totală, idee susținută și de o altă analiză preliminară. Regiunea de nord a Italiei este una dintre cele mai poluate din Europa.